Annons
Nyheter

Här åskade det mest under maj

Naimakka i Lappland var kallast och Oskarshamn i Småland varmast under maj, en månad som SMHI säger präglades mest av lågtryck.
Det skilde nästan 50 grader mellan kallaste och varmaste noteringen.
Väder • Publicerad 2 juni 2022
Maj fick normala temperaturer, något lägre än vanligt på vissa håll.
Maj fick normala temperaturer, något lägre än vanligt på vissa håll.Foto: Johan Nilsson/TT

Maj inleddes något kallare än normalt. Efter det avlöste flera lågtryck varandra vilket gjorde att temperaturen pendlade från varmt till kallt över hela landet.

Temperaturerna låg på från bottennoteringen minus 18,4 grader i Naimakka till plus 27,1 grader i Oskarshamn.

Annons

Mot slutet av månaden sjönk temperaturen tillbaka till något kallare än normalt och större delen av landet fick ostadigt väder.

Trots flera lågtryck blev det inte så mycket regn till en början. Det mesta fastnade i fjällkedjan. Månadens mesta regndag blev den 19 maj då Lesjöfors i Värmland fick 34,1 millimeter. Efter det ökade regnmängden även över andra delar av landet.

Det åskade hela tolv dagar under maj. Rekord för månaden har fredagen den 27 med 264 urladdningar, nästan alla i Gästrikland och Uppland under regnovädret som fick SMHI att utfärda en gul varning.

Från den 21 maj råder midnattssol vid Treriksröset där solen nu inte kommer att gå ner förrän i mitten av juli.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons