Annons
Nyheter

Hårda sanktioner väntar advokater som gör fel

Insmugglade kärleksbrev, information om utredningar och "nätverkskriminella i kostym".
På kort tid har fyra brottmålsadvokater fråntagits sina titlar.
Men uteslutningarna ska inte ses som något tecken på att många inom kåren missköter sig, hävdar Advokatsamfundets generalsekreterare.
Rättsligt • Publicerad 17 juli 2021
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet.
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag skulle vilja säga att det här ändå visar att vårt system fungerar och att sanktionerna är väldigt hårda när man bryter mot god advokatsed, säger Mia Edwall Insulander.

Sedan april i år har fyra advokater uteslutits ur Advokatsamfundet, vilket är detsamma som att man förlorar sin titel och inte längre kan verka som advokat. Det första ärendet rör en advokat som uteslöts sedan hon lämnat över kärleksbrev mellan en häktad klient och dennes flickvän. Klienten satt häktad med restriktioner i ett stort narkotikamål i Stockholm, och hela rättegången fick tillfälligt ställas in när detta uppdagades och advokaten tvingades lämna sitt uppdrag.

Annons

En annan mycket uppmärksammad historia rör den om två Stockholmsadvokater som kallats "Kungen" och "Prinsen". De anmäldes av två åklagare som liknade dem vid "nätverkskriminella i kostym" sedan de kommunicerat med grovt kriminella via krypteringstjänsten Encrochat och lämnat ut hemliga uppgifter från pågående brottsutredningar. De uteslöts i juni.

Stora brottmål

Så sent som i veckan kom besked om en ny uteslutning. Högsta domstolen (HD) beslutade att en advokat i Västsverige, som under flera år företrätt personer inom grov organiserad brottslighet, ska fråntas sin titel. Detta då han vid två tillfällen fört ut information från häktade klienter.

Att flera uteslutningar kommit just nu ser Mia Edwall Insulander mest som en slump.

– Men det kan ha att göra med den här typen av stora brottmål med många tilltalade har ökat. Det kan vara en konsekvens av det och att det ställer nya krav på advokaterna, hur de ska förhålla sig när det är de här stora brottmålen med gängkriminella, säger hon.

TT: Andra kanske skulle se det som ett tecken på att det finns många advokater som missköter sitt uppdrag?

– Det gör det inte, är min bestämda uppfattning. Det är fyra som uteslutits och det finns 6 300 advokater, så man måste sätta det i relation till det. Den absoluta majoriteten av alla advokater följer god advokatsed.

Skicka hälsningar

Fallen har det gemensamt att advokaterna har haft klienter som suttit häktade med restriktioner, vilket innebär att deras kontakter med omvärlden i princip helt ska begränsas. Där kan det vara svårt att sätta gränsen som advokat, särskilt i de allt fler stora brottmålen.

– Det här med restriktioner blir lite svårare om du har ett mål med tio misstänkta där flera klienter skyller på varandra, och så har du en klient som vill att du ska hälsa något till mamman eller en flickvän. Då blir det ännu svårare att ta ställning till om den här informationen försvåra utredningen på något sätt. Det finns nio andra misstänkta, kan det här ha att göra med information till dem? säger Mia Edwall Insulander.

Höga krav

Advokatsamfundet jobbar nu med en förstärkt etiksatsning, där man bland annat infört fler utbildningar kring restriktioner. En arbetsgrupp ser också över ett förslag om höjning av straffavgiften för advokater som missköter sig. Även Högsta domstolens besked om uteslutning innebär en skärpning för den som begår fel.

– Beslutet från Högsta domstolen gör att även allvarliga felbedömningar, där advokaten inte gör det medvetet, kan leda till uteslutning. Det är ganska hårt, och det ska det vara också. Det är höga krav på att få bli och vara advokat och då måste man vara medveten om att det finns en risk att man blir utesluten vid felbedömningar.

Annons

Samtidigt är det viktigt att det inte går för långt åt det andra hållet, så att advokater blir för försiktiga gentemot klienterna, påpekar Mia Edwall Insulander.

– Då påverkar det klienterna negativt. Advokater ska inte behöva gå omkring och vara rädda för att göra fel. Klienterna, som står ensamma mot staten, måste ha någon som står på deras sida och som inte är för orolig för att göra fel.

Fakta: Restriktioner för häktade

En person som är häktad kan beläggas med restriktioner, vilket innebär att personens kontakter med omvärlden begränsas. Det är domstolen som ger en åklagare tillstånd att fatta beslut om restriktioner.

Restriktioner kan bedömas vara nödvändiga om åklagaren misstänker att utredningen kan hindras eller bevis förstöras om den misstänkte har kontakt med omvärlden.

Restriktioner kan exempelvis innebära att alla brev till och från den häktade ska granskas av åklagaren, eller att åklagaren måste godkänna besök eller telefonsamtal. Det kan också handla om att man som häktad inte får se på tv eller läsa tidningar, eller umgås med andra häktade.

En frihetsberövad klient har dock alltid rätt att i enrum kunna samtala med sin offentlige försvarare, det så kallade enrumsprivilegiet. En häktad person har också rätt att skicka brev till sin offentliga försvarare, utan att dessa granskas av åklagare.

Källa: Kriminalvården, JK.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons