Annons
Nyheter

Hatbrott motiv bakom vart femte brott

Det kan ligga hatbrottsmotiv bakom vart femte brott i vissa kategorier, enligt en fördjupningsstudie från Brå.
Det handlar exempelvis om misshandel, sexualbrott och personrån.
Brott • Publicerad 1 december 2020
En femtedel av alla brott kan ha hatbrottsmotiv, enligt resultat från Brå:s nationella trygghetsundersökning. Arkivbild.
En femtedel av alla brott kan ha hatbrottsmotiv, enligt resultat från Brå:s nationella trygghetsundersökning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar varje år en stor nationell trygghetsundersökning.

Nu har forskarna tittat närmare på svaren som brottsoffer lämnat i förra årets undersökning, samt motsvarande uppgifter i skolundersökningen om brott och politikernas trygghetsundersökning.

Annons

Det visar sig att det bakom många av brotten låg ett hatbrottsmotiv.

Ofta flera hatbrott

– Det vanligaste är man blir utsatt på grund av hudfärg, nationalitet eller etnisk bakgrund. Den typen av hatbrottsmotiv är det vanligaste i alla tre undersökningarna, säger Anna Gavell Frenzel.

Av dem som i den nationella trygghetsundersökningen uppger att de blivit utsatta för exempelvis en misshandel, sexualbrott eller ett personrån anger 22 procent av männen och 18 procent av kvinnorna att det låg ett hatbrottsmotiv bakom.

Bland elever i årskurs nio är motsvarande siffra 10 procent och bland politikerna 8 procent.

Gemensamt för undersökningarna är att det ofta dessutom handlar om flera olika hatbrott vid samma tillfälle.

"Beklämmande påminnelse"

Att det finns hatbrottsmotiv bakom vart femte brott är helt oacceptabelt, enligt Åsa Lindhagen (MP), som är jämställdhetsminister och minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

I en skriftlig kommentar till TT kallar hon resultaten för "en beklämmande påminnelse om hur människor i vårt land varje dag utsätts för kränkningar och övergrepp bara på grund av exempelvis hudfärg, religionstillhörighet eller sexuell läggning".

"Låt mig vara glasklar. Rasismen har ingen plats i Sverige. Arbetet för att bekämpa den måste fortsätta”, säger Åsa Lindhagen.

Fakta: Hatbrott enligt trygghetsundersökningen

Hatbrott är brott där motivet är rädsla, fientlighet eller hat gentemot en viss nationalitet, etnisk bakgrund, hudfärg, religion, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet.

I den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brå (Brottsförebyggande rådet) uppgav var femte person som utsatts för vissa brott att det fanns ett hatbrottsmotiv.

Brotten där hatbrottsmotiv finns med som svarsalternativ i undersökningen är misshandel, hot, sexualbrott, personrån, trakasserier och nätkränkning.

Det är en något högre andel av de brottsutsatta männen (22 jämfört med 18 procent av kvinnorna) som anger ett hatbrottsmotiv.

Bland männen är hatbrotten vanligast i åldersgruppen 25–44 år, medan det bland de utsatta kvinnorna var vanligast i ålderskategorin 65–85 år.

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons