Annons
Nyheter

HD återinför dödsstraff för Bostonbombaren

USA • Publicerad 4 mars 2022
USA:s högsta domstol i Washington återinför dödsstraffet för Bostonbombaren. Arkivbild.
USA:s högsta domstol i Washington återinför dödsstraffet för Bostonbombaren. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Högsta domstolen i USA återinför dödsstraffet för Dzhokar Tsarnaev, som är skyldig till bomberna mot Boston maraton 2013.

Sex av de nio domarna i HD röstade för och tre emot. I och med det gick HD på den linje som president Bidens regering argumenterat för: att det var fel av en appellationsdomstol att häva dödsstraffet.

Annons

Appellationsdomstolen i Boston ansåg i sin dom 2020 att man vid rättegången uteslutit bevis som talade för att Tsarnaev var djupt påverkad av sin äldre bror, och hade en mindre roll i dådet.

Dzjochar Tsarnajev och hans äldre bror Tamerlan befanns skyldiga till att ha detonerat två hemmagjorda bomber tillverkade av tryckkokare vid mållinjen till Boston maraton den 15 april 2013. Tre människor miste livet och mer än 260 skadades i dådet.

Den äldre brodern dog i en skottlossning med polis under den efterföljande jakten på gärningsmännen, medan den yngre brodern greps ett dygn senare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons