Annons
Nyheter

Helårsvinst för SJ – men ingen utdelning

SJ ser ett kraftigt uppsving efter covid, och är optimistiskt i sitt bokslut. Men kvardröjande skulder efter pandemin, plus behov av nya investeringar, gör att svenska staten ändå inte får någon vinstutdelning för 2022.
Resor • Publicerad 9 februari 2023
Efter pandemin går nu åter SJ som tåget. Arkivbild.
Efter pandemin går nu åter SJ som tåget. Arkivbild.Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

Under förra året ökade resandet med SJ:s tåg 47 procent, och sista kvartalet var ökningen 12 procent, skriver företaget i sitt bokslut.

Men "tydliga utmaningar" under fjärde kvartalet 2022 ledde till en förlust, minus 219 miljoner. SJ hänvisar bland annat till det kaosartade släppet av de "exceptionellt efterfrågade" jul- och nyårsbiljetterna, och till allt jobb med Trafikverkets nya planeringssystem MPK.

Annons

För helåret blev dock vinsten 314 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förluster som närmade sig miljarden både 2020 och 2021.

Trots vändningen tycker SJ att företaget behöver slicka sina sår, och inte kan dela med sig av årsvinsten till staten och skattebetalarna. Styrelsen förklarar detta med att företagets egna kapital påverkats "kraftigt negativt" av pandemin, och att pengar behövs för "omfattande investeringsåtaganden".

Bland annat har SJ lanserat populära nya nattågslinjer från Sverige till kontinenten, samtidigt som X2000-tågen renoveras och helt nya snabbtåg – med plats även för cyklar – nu ska byggas för att kunna sättas i trafik om tre år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons