Annons
Nyheter

Hemliga handlingar laddades ner från domstol

Rättsligt • Publicerad 2 mars 2022
Lagmannen i Halmstads tingsrätt har polisanmält en tidigare anställd för misstänkt dataintrång och tjänstefel. Arkivbild.
Lagmannen i Halmstads tingsrätt har polisanmält en tidigare anställd för misstänkt dataintrång och tjänstefel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Stora mängder hemligstämplat material har laddats ner på en privat hårddisk av en tidigare domstolsanställd i Halmstad. Upptäckten gjordes när den anställde var sjuk, rapporterar Hallandsposten.

Det handlar om stora mängder material, bland annat från utredningar om barnpornografibrott.På hårddisken hittades också uppgifter från ett mål som handlade om grov utpressning, som involverade några av Halmstads tyngst belastade kriminella.

Annons

– Det var slumpen som gjorde att vi upptäckte det, säger lagman Pia Johansson vid Halmstads tingsrätt till tidningen.

Många nedladdade uppgifter på den externa hårddisken hade raderats, men filerna gick att återskapa.

Händelsen har polisanmälts och även anmälts till personalansvarsnämnden och Integritetsskyddsmyndigheten. Den polisanmälda personen har inte jobbat på tingsrätten efter avslöjandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons