Annons
Nyheter

Hemvärnet övade i ny organisation

- Hemvärnet är en så bra organisation, den får vi inte förstöra!
Så säger Patrik Kosmowski, civilingenjör från Markaryd och därtill löjtnant i Kronobergs hemvärn. Där valde han krigsplacering när han bytte sitt polska medborgerskap mot svenskt för 19 år sedan och därmed blev skyldig att göra svensk värnplikt.
Nyheter • Publicerad 26 april 2004
Hemvärnsframyckning m/2004 ? uniform m/90 har ersatt den naftalindoftande vadmal man förr gärna förknippade hemvärnet med. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Hemvärnsframyckning m/2004 ? uniform m/90 har ersatt den naftalindoftande vadmal man förr gärna förknippade hemvärnet med. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

I helgen var han en av de 130 som deltog i en av Kronobergsgruppens hemvärnsförbands första övningar i den nya organisation som gäller från och med i år. Den hölls på Kosta skjutfält.

Inom ett år kan dock både hemvärnets och skjutfältets saga vara all - allt hänger på vilket försvarsbeslut regeringen fattar i december. Hårdaste sparkravet lyder på sex miljarder kronor, och antar man det, då är det slut.

Annons

Chefen för Kronobergsgruppen, överstelöjtnant Bengt-Göran Svensson, hoppas dock att politikerna nöjer sig med mindre drastiska besparingar - då går det till och med att behålla hemvärnet i dess nuvarande numerär.

- Hemvärnsförbandens relativa betydelse ökar. Fienden är inte längre en invaderande främmande makt som kalla krigets Ryssland, utan andra aktörer som sabotagegrupper, organiserad brottslighet eller informationskrigföring.

Tillhör södra distriktet

Kronoberg är i dag ett av Sveriges 29 militärdistriktsgrupper, tillhörigt södra militärdistriktet. Och Kronobergsgruppen, med cirka 700 hemvärnsmän och -kvinnor i rullorna är, enkelt uttryckt, det som återstår av I 11 - Kronobergs regemente, bildat 1623 och nedlagt 1997. Värnpliktsutbildningen togs bort 1992.

Kronobergsgruppen håller till i I 11:s gamla regementssjukhus, och bemanningen utgörs av elva officerare och fem civila. Huvuduppgifterna är fyra - att leda och utbilda hemvärnsförbanden, stödja de frivilliga försvarsorganisationerna, samverka med civila aktörer samt förankra försvarsmakten i samhället.

Var sjätte är kvinna

"Hemvärnsgubbarna" - idag är de från 21 år och uppåt, och var sjätte gubbe är kvinna - utbildas för att tjänstgöra i Kronobergs län eller i hela södra Sverige.

Där skall de med vapen i hand kunna bevaka och skydda olika objekt, ytövervaka samt stödja samhället på olika sätt.

- En hake i sammanhanget är den föråldrade lagstiftningen. Den försvårar snabba militära ingripanden vid civila katastrofer. Om det inte är länstyrelse eller räddningstjänst som begär hjälp hos staben i Göteborg, måste beslut om hemvärnsmedverkan fattas på central nivå.

Skyldighet att ställa upp

Annons

- Det betyder, att det inte går att använda hemvärnet på civila objekt i dag - bara på militära skyddsobjekt. Däremot finns det en skyldighet att ställa upp när räddningstjänsten kallar, säger överstelöjtnant Bengt-Göran Svensson.

Inom ramen för denna räddningstjänst har Kronobergsgruppen under senare tid assisterat polisen vid tre tillfällen, gjort två insatser vid höga vattenflöden, sökt havererade flygplan och borttappade barn samt deltagit i brandbekämpningen på Sånnaböke mosse.

Världens bästa skjutfält

Det kan alltså bli så att regeringen i december sparar bort Kosta, "världens bästa skjutfält", byggt 1969 för I 11:s räkning och numera ägt av marinen. Här övar flyg, marin, armé och hemvärn över 3 000 hektar blandad terräng med tio mil vägar. Skjutfältet ligger centralt i Sydsverige och långt från störningskänslig bebyggelse - och är naturligtvis oerhört viktigt för hemvärnet i Kronoberg.

- Kosta är det sista skjutfält man bör lägga ner, menar kommendör Kennet Olsson, södra marinbasen i Karlskrona.

- Här finns både expansionmöjligheter, ostördhet och ett bra läge som lämpar sig för internationella samövningar.

Kostachefen kapten Mikael Carlsson kan redovisa ett fördubblat utnyttjande bara sedan 2001.

Internationella samövningar

Riksdagsmannen Olle Sandahl (kd) som tillsammans med kollegan Anders G Högmark (m) följde övningarna, tyckte att Kostas läge borde göra det möjligt med självfinansiering genom upplåtelse för internationella samövningar, och att civil användning av resursen hemvärnet borde kunna betyda utveckling i stället för avveckling. Anders G Högmark vill ha ett långsiktigare försvarsbeslut och en renodling av försvarets uppgifter.

Beträffande Kostafältet ansåg han det vara ytterst lämpligt för internationella samövningar då det saknar motstycke.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons