Annons
Nyheter

Hennes stad slets itu av tornado: "Förödande"

En kraftig tornado svepte rakt igenom samhället Wynne i Arkansas. Träd rycktes upp med sina rötter, hus är i spillror och ett ton bråte fyller stan.
– Det är katastrofalt, fullständigt katastrofalt, säger borgmästaren Jennifer Hobbs till TT.
USA • Publicerad 3 april 2023
Wynne High School hamnade i tornadons väg och totalförstördes. Men alla elever och personal hade fått varningar i tid och byggnaden var tom. "Annars hade det varit extremt katastrofalt", säger borgmästaren Jennifer Hobbs.
Wynne High School hamnade i tornadons väg och totalförstördes. Men alla elever och personal hade fått varningar i tid och byggnaden var tom. "Annars hade det varit extremt katastrofalt", säger borgmästaren Jennifer Hobbs.Foto: Adrian Sainz/AP/TT
Tornadon slet Wynne itu, enligt stadens borgmästare.
Tornadon slet Wynne itu, enligt stadens borgmästare.Foto: Adrian Sainz/AP/TT
Bråte och uppslitna träd täcker ett stort område i Wynne i amerikanska Arkansas.
Bråte och uppslitna träd täcker ett stort område i Wynne i amerikanska Arkansas.Foto: Adrian Sainz/AP/TT

Fler än 50 tornador startade på flera håll i USA på fredagen. En av dem svepte genom samhället Wynne i Arkansas med en befolkning på omkring 8 000 invånare.

– Vi blev i princip delade i mitten. Den kom in från den västra sidan och drog igenom till den östra och höll sig på marken. När jag kom in från södra delen av samhället, där vår polisstation och vårt stadshus ligger, så kunde jag inte nå den norra sidan där brandkåren ligger, berättar borgmästaren Jennifer Hobb.

Annons

Enligt preliminära beräkningar var tornadon klassad som F3 där F5 är den värsta nivån. F3 innebär vindstyrkor på omkring 90 meter per sekund och allvarliga skador. Fyra personer omkom i Wynne.

– Vi har massiva träd som har ryckts upp med sina rötter. Vi har hus som är i spillror och bråte som flugit överallt. De uppskattar att det antagligen rör sig om en miljon ton bråte, säger Jennifer Hobb och fortsätter:

– Vår fotbollsplan vid vår high school fick sin gräsmatta bokstavligen bortsliten, och läktarna har flugit upp i träd eller ligger ovanpå hus i närliggande områden.

Skolan evakuerad

Wynnes high school med 800 elever är totalförstörd, men vädervarningar hade gått ut i tid på fredagen så skolan hade stängt i förtid och elever och personal hade förts i trygghet.

Själv befann sig Jennifer Hobbs med sin make på hans bondgård i stadens utkant.

– Man kunde inte se själva tornadons vindtratt för den var täckt i regn, men man kunde se ovädret röra sig. Vi såg faktiskt när det träffade staden.

– Det var förkrossande, att inte veta vem som var skadad, vem som var fast och man kan inte göra någonting för att förhindra det.

"Stöd i månader"

Räddningsfasen i Wynne är avslutad och nu börjar den mödosamma uppröjningen och sedan återuppbyggnaden. Ett nödläge är utlyst som gör statliga medel tillgängliga och privata donationer strömmar in. Förutom skolan och bostäder är stadens reningsverk förstört.

– Det här kommer att vara ett långsiktigt arbete och vi kommer att behöva stöd i månader.

TT: Så här i efterhand, var ni tillräckligt förberedda?

– Man kan aldrig vara beredd på den förödelsen som vi har upplevt. Men alla väderrapporter och varningar kommunicerades ut och min brandchef startade tornadosirenerna och stängde inte av dem förrän den passerat. Så han gav folk gott om tid att söka skydd, och det är antagligen därför inte fler liv gick förlorade, säger Jennifer Hobbs.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons