Annons
Nyheter

Heta Greta stängs – ny fjärrvärme i Oxelösund

Ekonomi • Publicerad 16 december 2021
Masugn 4, eller Heta Greta, på SSAB i Oxelösund ska stängas då stålet ska göras fossilfritt och Oxelösund får värmas med "importvärme" från Nyköping.
Masugn 4, eller Heta Greta, på SSAB i Oxelösund ska stängas då stålet ska göras fossilfritt och Oxelösund får värmas med "importvärme" från Nyköping.Foto: Anders Wiklund/TT

SSAB stänger sina masugnar i Oxelösund när stålet ska göras utan kol från 2025. Det innebär att stålproduktionen elektrifieras.

Spillvärmen som de två masugnarna Heta Greta och Ronja i Oxelösund ger har värmt Oxelösundsbornas bostäder. Men 2025 försvinner den värmekällan när masugnarna och koksverket slår igen för gott.

I stället har Vattenfall och energibolaget i Oxelösund, Oxelö energi, tecknat ett avtal om fjärrvärme från kraftvärmeverket i Nyköping.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons