Annons
Nyheter

Hisslösa hus problem när fler äldre bor hemma

Många av Växjös flerbostadshus saknar hissar. Med en växande skara äldre hyresgäster kan det leda till stora problem. Både Hyresgästföreningen och pensionärsorganisationerna i Växjö skulle gärna se hissar i alla hus, men inte till priset av en kraftigt höjd hyreskostnad. Statliga bidrag är enda lösningen.
Nyheter • Publicerad 5 april 2004
Bor man på andra våningen i ett hus utan hiss blir det problem för den som inte kan använda sina ben. Nils Fransson har inga problem att ta sig upp och ner för trapporna, men tycker ändå att hiss frågan är viktig.Foto: Ingemar Kroon
Bor man på andra våningen i ett hus utan hiss blir det problem för den som inte kan använda sina ben. Nils Fransson har inga problem att ta sig upp och ner för trapporna, men tycker ändå att hiss frågan är viktig.Foto: Ingemar KroonFoto: 

- Det är viktigt med tillgänglig

heten, men det går inte att installera hissar om allt ska läggas på hyran, säger Thomas Johansson på Hyresgästföreningen.

Annons

PRO:s ordförande i Växjö,

Lennart Runberg, håller med. Han har ännu inte hört så många medlemmar ta upp hissfrågan, men är medveten om att problemen kan komma att öka. Växjö har en åldrande befolkning och tanken är att merparten ska bo kvar hemma och inte flytta till särskilda vårdbostäder.

- Vi har återkommande diskussioner med bostadsbolagen, som är angelägna om att hjälpa till. Kortsiktigt försöker de lösa det så att människor kan byta till en bostad i markplanet eller i ett trapphus med hiss. Långsiktigt handlar det om att bygga nytt så att det passar människor som vill bo kvar även när de är blir äldre, säger omsorgsförvaltningens chef Agneta Jansmyr.

Som exempel tar hon Vidingehem, som byggt in hissar i sina nya tvåvåningshus i Rottne trots att det inte krävs i så låg bebyggelse.

Kompromisslösningar

Hissfrågan har diskuterats flitigt när äldre områden renoveras. Ofta har resultatet blivit en kompromiss, hiss i bara några av trapphusen. Sådana exempel finns bland annat i Växjöhems och

Hyresbostäders lägenhetsbestånd. Fortfarande har Växjöhem cirka 600 trapphus som saknar hiss, de flesta i trevåningshus. Det utgör ungefär hälften av bostadsbolagets lägenheter enligt fastighetschef Johan Hultman. På Hyresbostäder räknar fastighetschef Johnny Turesson med att det berör 200 trapphus, ungefär två tredjedelar av bolagets lägenheter. Men att installera hissar i gamla hus är dyrt, och kan vara tekniskt komplicerat. I dagsläget finns inget som tyder på att situationen kommer att förändras.

Markplanet kan vara lösning

Att få flytta till en lägenhet i markplanet kan vara lösningen för en del, men många äldre vill inte bo så. Insynen är större på bottenplanet, liksom närheten till oönskade personer som kan ta sig in. Den uppfattningen har framförts till både PRO:s Lennart Runberg och Hyresgästföreningens Thomas Johansson.

- Man tror att marklägenheter skulle vara väldigt populära, men det stämmer inte med våra enkäter där hyresgäster fått värdera hur de ser på boendet, säger

Thomas Johansson.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons