Annons
Nyheter

Hjälteinsatser från lokalbor efter tågolycka

Över 30 människor har hittats döda sedan ett tåg spårade ur i södra Pakistan i helgen.
Boende i området hyllas för att ha räddat många överlevande passagerare.
Pakistan • Publicerad 7 augusti 2023
Räddningsarbetare under måndagen, inbegripna i reparationsarbete av rälsen där söndagens tågolycka skedde i Sindprovinsen i södra Pakistan.
Räddningsarbetare under måndagen, inbegripna i reparationsarbete av rälsen där söndagens tågolycka skedde i Sindprovinsen i södra Pakistan.Foto: Muhammad Osama/AP/TT

Runt 1 000 människor befann sig ombord då tåget spårade ur på landsbygden i närheten av staden Nawabshah i Sindhprovinsen i söndags. På måndagen hade 34 människor hittats döda efter olyckan.

Samtidigt kämpar personal på de närmaste sjukhusen med att ge vård åt de många skadade passagerarna.

"Sprang dit"

Annons

Flera lokalbor i området ingrep snabbt efter olyckan. Vissa vadade i midjehögt vatten genom en kanal som löper längs med tågspåret för att nå fram till olycksplatsen och hjälpa till i räddningsarbetet.

– Alla som nåddes av nyheten – även kvinnor och barn – kom hit, säger räddningsarbetaren Zulfiqar Ali.

En av dem som hjälpte till var 25-åriga Azmat Ali.

– Jag satt i min butik när en stor smäll plötsligt hördes, berättar han för AFP:s korrespondent.

– Vi sprang dit och när vi kom fram så drog vi ut kroppar och skadade människor.

Föråldrat järnvägssystem

Järnvägsministern Khawaja Saad Rafique sade på söndagen att inga fel hade rapporteras från den aktuella spårsträckan. Vissa lokalbor vittnar dock om att den troligen påverkats av de stora översvämningarna i fjol.

Rafique utlovar en ordentlig utredning, och säger att det antingen måste röra sig om ett mekaniskt fel eller ett sabotage.

Olyckor och urspårningar inträffar relativt ofta på Pakistans föråldrade järnvägssystem, som transporterar fler än 80 miljoner passagerare per år.

I juni 2021 dog minst 65 människor då ett tåg spårade ur och hamnade på intilliggande räls där det krockade med ett annat passagerartåg, och i oktober 2019 omkom 75 människor i en brand ombord ett tåg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons