Annons
Nyheter

Hög kemikaliehalt i kroppen kan minska fertilitet

Vetenskap • Publicerad 2 maj 2021
En högre halt av kemikalier i kroppen kan leda till svårigheter att få barn, enligt en ny studie.
En högre halt av kemikalier i kroppen kan leda till svårigheter att få barn, enligt en ny studie.Foto: Claudio Bresciani / TT

Kvinnor med höga kemikaliehalter i kroppen har färre ägg i äggstockarna, vilket kan leda till problem med fertiliteten. Det visar en ny studie från Karolinska institutet, som TV4 rapporterar om.

I studien har man för första gången analyserat äggstocksvävnad från 300 kvinnor i barnafödande ålder. Resultaten visade att kvinnor med höga halter av miljögifter som PCB och DDT i blodet hade färre eller inga ägg i den vävnad som undersöktes. Detta kan leda till svårigheter att få barn, och om äggen tar slut kan klimakteriet börja tidigare.

Annons

– Kvinnan har alla sina ägg sen hon var ett foster, så det bildas inga nya ägg efter man är född. Det innebär att kvinnor som har högre halter av kemikalier kommer att förlora sina ägg tidigare än kvinnor som har mindre kemikalier i sina prover, säger Pauliina Damdimopoulou, forskare i reproduktionsteknik, till TV4.

Kemikalierna som studerades är förbjudna sedan decennier, men finns ändå kvar i våra kroppar. Forskarna anser därför att nya kemikalier borde testas bättre innan de tillåts.

Studien är accepterad för publicering i den vetenskapliga tidskriften Environment International.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons