Annons
Nyheter

Höga dödstal även bland äldre som bor hemma

Trenden tycks vara bruten och åter dör fler med covid. Nästan alla nya dödsfall under hösten är personer över 70 år.
Inte bara personer på äldreboenden drabbas – också personer som bor hemma har en hög dödlighet om de hamnar på sjukhus, enligt en äldreforskare.
Coronasmittan • Publicerad 6 november 2020
Oroande trend. Fler äldre läggs in i slutenvården med svår covid. Arkivbild.
Oroande trend. Fler äldre läggs in i slutenvården med svår covid. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Budskapet är att det här är en allvarlig sjukdom med stor dödlighet för många äldre. Slappna inte av utan följ smittskyddsråden noga, säger Maria Eriksdotter, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Karolinska institutet.

Den nedåtgående trenden med färre avlidna med covid-19 ser ut att ha brutits. Från att ha legat på ett till två dödsfall per dag är snittet från mitten av oktober väsentligt högre.

Annons

Nio av tio av de som dör med covid-19 är över 70 år. Under hösten har en stor andel dött på äldreboende, men de flesta har enligt Socialstyrelsens statistik dött på sjukhus, dit de oftast kommit från sitt vanliga hem.

Det här visar att dödligheten i covid-19 är hög – inte bara bland de mest sköra och multisjuka på äldreboenden – utan även bland äldre som bor hemma och som kommer in för vård på sjukhus, säger Maria Eriksdotter.

– De är oftast inte på intensiven utan på våra geriatriska kliniker, infektionsklinikerna eller invärtes medicin. Många av dem har blivit sjuka hemma. Det här är en grupp som man lite grann har glömt bort i mediediskussionerna, säger hon.

Befarar ökade dödstal

Hon är djupt bekymrad över den aktuella smittoutvecklingen.

– Vi hade knappt några personer inlagda för covid-19 på geriatriska kliniker under sommaren. Nu ökar antalet igen, ganska snabbt. Det oroar mig oerhört, för risken är stor att även dödligheten kommer att öka, även om vi lärt oss mycket sedan i våras, säger Maria Eriksdotter.

Enligt en studie hon gjort av 1 800 covid-patienter på sju geriatriska kliniker i Stockholm mellan mars och augusti låg dödligheten på cirka 15 procent.

– Dödligheten är hög, ungefär tio gånger så hög som den dödlighet vi vanligtvis ser på geriatriska kliniker, och det beror på att sjukdomen är så svår.

Var 70-plussarna smittas finns inga säkra data på. Men risken ökar betydligt när smittspridningen i hela samhället ökar, säger Maria Eriksdotter.

– Många yngre personer arbetar ju till exempel i hemtjänsten. En smittväg kan vara via dem. Trots numera bättre hygienrutiner kan asymptomatisk spridning vara en risk.

Smitta kan även ske i butiker, i kollektivtrafik, vid nödvändiga besök i vården och liknande. En tredje smittväg är närstående, även där finns risken att asymptomatiska personer kan smitta.

Upplever sig som friska

Annons

De allra flesta äldre över 70 år bor i eget hem och en majoritet uppfattar ända upp i 85-årsåldern livet som bra, enligt studier.

– Många upplever sig som friska. Men många har kognitiva nedsättningar och det kan också finnas en sjukdomsbild med exempelvis högt blodtryck, kanske diabetes, nedsatt njurfunktion, kanske tidigare har haft en stroke.

Det är faktorer som ökar risken för att bli svårt sjuk och dö i covid-19. Men enbart åldern i sig är en riskfaktor, eftersom bland annat lungkapaciteten försämras med åldern, enligt Maria Eriksdotter.

I somras pekade hon och hennes forskarkollegor på att det inte räcker med besöksförbud på äldreboenden och särskilda råd för äldre (restriktioner som nu är borttagna) för att skydda de äldre. I stället måste smittan i samhället minskas radikalt.

När trenden nu går åt motsatt håll kräver det att alla i samhället tänker sig för, understryker hon.

– Många yngre arbetar ju på sjukhus, äldreboenden och inom hemtjänsten – det gör att de också behöver se över sitt beteende så att de inte går omkring och sprider smitta.

Munskydd och visir

Hon hade gärna sett skarpare restriktioner med bland annat en mer utbredd munskyddsanvändning.

– Jag kan tycka att man skulle ha munskydd i butiker och där det är mycket trängsel, som tunnelbanan. Munskydd eller visir på hemtjänstpersonalen när de arbetar i hemmen, och att man skulle ha mer munskydd eller visir på sjukhus, inte bara i nära vårdsituationer.

Hon lyfter också vikten av att testa personalen i hemtjänsten och på äldreboenden, och att alla, gamla som unga, ska ha möjlighet att lätt och enkelt testa sig vid minsta symptom.

– Då skulle vi få en bättre kontroll och kunskap om smittspridningen och möjlighet att begränsa den.

Annons

TT: Vad är ditt råd till de 70-plussare som oroliga inför hösten/vintern och den smittspridning vi nu ser?

– Mitt råd är att man noga följer Folkhälsomyndighetens råd, som att hålla distansen, och att man är fortsatt försiktig: handlar när det är färre personer, undviker allmänna färdmedel, undviker social kontakt, begränsar antalet personer man träffar och hur ofta, och ses utomhus, säger Maria Eriksdotter.

Fakta: Trenden tycks vara bruten

Hittills under hösten (augusti till och med den 5 november) har 262 personer dött med covid-19 i Sverige.

De senaste två-tre veckorna har den nedåtgående trenden med färre avlidna med covid-19 brutits.

I slutet av sommaren och en bit in på hösten låg antalet dödsfall på ett–två per dag. Från mitten av oktober är snittet väsentligt högre.

Totalt har 6 002 personer dött i Sverige med covid-19.

Av dem var nio av tio över 70 år.

Sammanlagt har 141 764 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Källa: FHM

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons