Annons
Nyheter

Höga smällar vid polisstation – flera fönster krossade

Flera fönsterrutor på polisstationen på Dalbo i Växjö har krossats av kraftiga smällare under natten.
– Det här är rätt så kraftiga smällar, det är rejält tryck i dem, säger Jörgen Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.
Växjö • Publicerad 29 oktober 2017
Polisstationen på Dalbo utsattes under natten mot söndagen för skadegörelse. Flera rutor förstördes efter kraftiga smällar vid byggnaden.
Polisstationen på Dalbo utsattes under natten mot söndagen för skadegörelse. Flera rutor förstördes efter kraftiga smällar vid byggnaden.Foto: Carl Carlert

Polisen uppger att det har smällt vid två olika tillfällen.

– Först var det vid 03-tiden, då gick tre rutor. Sedan gick en till nu strax innan 05, säger Jörgen Gustavsson.

Annons

Det var boende i närheten som larmade polisen, men inga personer har synts till vid någon av tidpunkterna.

Enligt Calle Persson vid polisen i region Syd finns det övervakningskameror i området.

– Men jag vet inte om det finns exakt där det har sprängts. Vi får hoppas att kamerorna har tagit upp några gärningsmän. Det vet vi inte än men det ska vi undersöka, säger han.

Polisen kommer nu arbeta vidare med att behandla eventuella vittnesuppgifter samt material från övervakningskamerorna. Polisen ska även kontakta deras källor.

– Polisen har givetvis källor inom vissa kretsar där det kan finnas kännedom om vem, vilka eller varför detta har hänt. Det är det som kommer ske nu. Ärendet är inte så gammalt, det är svårt att få någon prognos för det, säger Calle Persson.

Exakt vad för typ av smällare som använts vid attacken är oklart, men tryckvågorna ska ha varit kraftiga. Enligt Calle Persson misstänker polisen att det handlar om kraftigare fyrverkeripjäser eller bangers. Under den senaste tiden har platser i Malmö blivit utsatta för attacker med bangers som har gett liknande skador på fasader och rutor.

– Det som för oss in på de tankarna är skadorna på platsen, det har luktat krut och polisen ska ha hittat pappersrester, vilket det blir av både fyrverkerier och bangers, säger Calle Persson.

Polisstationen var obemannad under natten och inga personer ska ha skadats. Enligt Calle Persson brukar polisstationen på Dalbo vara obemannad nattetid eftersom det är polishuset i Växjö som används då.

Händelserna rubriceras inledningsvis som skadegörelse. Det finns ingen misstänkt för attacken och polisen ser allvarligt på händelsen.

– Det här är ett angrepp mot polisen i stort. Det är framför allt en attack mot polisen i första hand och rättsväsendet i andra hand. Vi tar så klart det här på stort allvar, säger Calle Persson.

Annons

Polisen har även rapporterat om ytterligare en hög smäll i de mer centrala delarna av Växjö.

– Där hittade vi inga skador, inte i nuläget i alla fall. Folk ringer om att det smäller, men det är svårt att lokalisera på så stora ytor, säger Jörgen Gustavsson.

Per LidholmSkicka e-post
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons