Annons
Nyheter

Höghus och p-avgifter engagerar

Höghusplaner och parkeringsavgifter engagerar Växjöborna.
Det framgick mycket tydligt när Smålandsposten på onsdagen etablerade en redaktion på Storgatan. Många menar att en stad av Växjös storlek inte ska bygga i höjden.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006
Rune Liljenrud, till höger, utvecklar sina synpunkter om samarbetet mellan Alvesta och Växjö för Smålandspostens Berne Persson. - Jag har ett stort förtroende för kommunpolitikerna, säger Rune Liljenrud. Foto: Urban Nilsson
Rune Liljenrud, till höger, utvecklar sina synpunkter om samarbetet mellan Alvesta och Växjö för Smålandspostens Berne Persson. - Jag har ett stort förtroende för kommunpolitikerna, säger Rune Liljenrud. Foto: Urban NilssonFoto: 

- Det är horribelt att satsa på höghus i Växjö. Både NCC och Peab borde ta sig en noggrann titt på vad det kostar att bygga högt vid vattentornet och på södra stationsområdet. En konsekvens blir enormt dyra hyror, säger Bertil Karlsson, som sedan 34 år driver ett teknikinriktat konsultföretag med 15 anställda i Växjö.

Höga parkeringskostnader

Annons

Bertil Karlsson upprörs också av de, enligt hans åsikt, oskäligt höga parkeringskostnaderna i Växjö.

- Varför ska det kosta 12 kronor i timmen att parkera centralt i Växjö när det bara kostar fem kronor i timmen att parkera lika centralt i Kalmar, undrar Bertil Karlsson.

Han får medhåll av Rune Arvidsson, som tycker att hans gäster får betala alldeles för mycket för en parkeringsplats när de besöker honom i bostaden i centrala Växjö.

Tag efter Karlskrona

- Själv har jag parkeringsplats i anknytning till bostaden, medan mina gäster får punga ut med tolv kronor i timmen för en parkeringsplats. I exempelvis Karlskrona är det gratis parkering på lördagarna. Det vore något för Växjö att ta efter, menar Rune Arvidsson.

Nöjd Eiderbrant

Filip Eiderbrant, under 1980-talet och fram till valet 1994 kristdemokraternas ledande profil i Växjö, har fyllt 84 år men tar fortfarande sin dagliga promenad på Storgatan.

- Eftersom min röst blev tungan på vågen när kommunfullmäktige beslöt att göra Storgatan till gågata känns det mycket bra att promenera här,säger han.

Lediga lokaler oroar

- Det som oroar mig är att det finns flera lediga butikslokaler på sidogatorna till Storgatan. Även om det är billigare att handla på stormarknaderna är det viktigt att de privata småbutikerna lever vidare, säger Filip Eiderbrant.

Annons

Gunnar Skiöld, Växjöbo sedan 1944, har under drygt 60 år sett hur staden förvandlats.

- Det är bra att Växjö växer. Däremot gillar jag inte planerna på att bygga höghus. Fyra fem våningar är fullt tillräckligt för en stad av Växjös storlek, menar Gunnar Skiöld.

Samarbete Växjö-Alvesta

Rune Liljenrud från Alvesta tycker det är bra att Växjö och Alvesta samarbetar på skilda områden.

- Det är viktigt att enheterna inte blir för stora. Kontakten mellan allmänheten och de folkvalda är mycket viktig och initiativet till ett samarbete ska komma underifrån. Då blir det lättare att få acceptans, menar Rune Liljenrud.

Han är aktiv inom Svenska Kyrkan i Alvesta kommun och känner att han generellt har ett stort förtroende för kommunpolitikerna i sin hemkommun.

- Det är inte lätt att vara kommunpolitiker. Staten lägger på kommunerna allt flera åtaganden och många gånger kan man fråga sig hur kommunerna ska klara detta. I vilket fall som helst tvingar det fram prioriteringar, säger Rune Liljenrud.

Lena starkt positiv

Lena Müller, som 1994 lämnade Gävle för att bli Växjöbo, har bara gott att säga om sin nya hemstad.

- Under de här tolv åren har Växjö utvecklats enormt. Miljön kring Växjösjön är härlig. Här längtar jag efter en restaurang vid sjön. En saluhall skulle

också tillföra mycket, säger Lena Müller.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons