Annons
Nyheter

Högsta instans säger nej till slöjförbud

Slöjförbud för flickor upp till årskurs sex klubbades igenom av M- och SD-styret i skånska Staffanstorp 2019. Även Skurups kommun har velat se ett förbud.
Men högsta instans säger nej.
Politik • Publicerad 8 december 2022
Enligt Högsta förvaltningsdomstolen saknas lagstöd för förbud mot slöja i kommunala skolor. Arkivbild.
Enligt Högsta förvaltningsdomstolen saknas lagstöd för förbud mot slöja i kommunala skolor. Arkivbild.Foto: Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix / TT

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen saknas lagstöd för kommuner att förbjuda så kallad huvudduk och liknande plagg i kommunala förskolor och grundskolor.

Staffanstorp har velat ha förbud mot huvudduk för barn i förskola och grundskola upp till och med årskurs sex. I Skurups fall skulle både personal och elever i förskola och grundskola omfattas.

Annons

Tidigare har riksdagen avslagit förslag om förbud mot huvudduk – och konstitutionsutskottet har uttalat att lagstiftning som förbjuder slöja ute i samhället eller för barn i vissa verksamheter inte är aktuell.

De båda skånska kommunerna har drivit frågan juridiskt i flera år. Förvaltningsrätten kom i sitt tidigare beslut fram till att slöjförbudet som de båda kommunerna vill införa strider mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen.

Högsta förvaltningsdomstolen utgår istället från yttrandefriheten och menar att uttryck för religionstillhörighet, som klädsel, istället omfattas av den lagen.

"Att begränsa rätten att bära huvudduk har effekter för enskilda och är därför en begränsning av yttrandefriheten. För att begränsningen ska vara tillåten måste den ha stöd i lag. Sådant lagstöd saknas i nationell rätt och därför ska kommunernas beslut upphävas", säger justitierådet Ulrik von Essen i ett pressutskick.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons