Annons
Nyheter

Vården larmar: "Orolig inför kommande helger"

Smittspridningen i Helsingborg är fortsatt hög och andelen intensivvårdsplatser har utökats på lasarettet. Nu vädrar vården oro inför julen.
Coronaviruset • Publicerad 14 december 2020
Provtagning för covid-19 på Helsingborgs lasarett. Arkivbild.
Provtagning för covid-19 på Helsingborgs lasarett. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har fått öppna en helt ny intensivvårdsavdelning till, säger Harald Roos, förvaltningschef för Skånes sjukhus nordväst och sjukhuschef Helsingborgs lasarett, på en presskonferens på måndagen och berättar att fler med covid överlag nu får vård.

– Vi har dubbelt så mycket patienter som behöver vårdas på vanlig vårdavdelning – en stor skillnad gentemot i våras.

Annons

I Skåne ökar antalet som vårdas för covid-19 på sjukhus– nu vårdas totalt 359 patienter, rapporterar lokala medier.

Smittspridningen i nordvästra Skåne går snabbt. Förra veckan larmade kommunen om att Helsingborg har den högsta smittspridningen i Skåne och bland de högsta i Sverige. Under förrförra veckan hade Helsingborg 875 nya fall per 100 000 invånare.

Varför Helsingborg sticker ut i Sverige är oklart, men Håkan Kerrén, stabschef och verksamhetschef för akutsjukvården på Helsingborgs lasarett, känner oro inför jul och nyår.

– Vi är oroliga inför kommande helger om antalet smittade patienter fortsätta öka. Gör det det blir det allvarligt för sjukvården, säger han till TT och berättar att patienter skickas till sjukhusen inom och utanför länsgränserna. Samtidigt går personalen på knä.

– Vi har många medarbetare som jobbat enormt under året och är riktigt trötta nu.

Helsingborgs stad har som ett led i att försöka dämpa smittspridningen nu tagit beslut om att införa distansundervisning på sina högstadieskolor de sista dagarna inför jul. Helsingborg har efterfrågat Skånes smittskyddsläkares rekommendation för att ha lagstöd, och i enlighet med den bedöms det nu att det är lämpligt att införa en sådan åtgärd, rapporterar lokala medier.

Beslutet fattades på söndagen, men undantag finns. Bland annat kommer grundsärskolan fortsätta ha undervisning på plats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons