Annons

Högt valdeltagande bland samer

Politik • Publicerad 2 september 2022
Många samer röstar i riksdagsvalet. Arkivbild.
Många samer röstar i riksdagsvalet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Omkring 90 procent av de röstberättigade samerna röstar i riksdagsvalen – fler än befolkningen i stort, rapporterar SVT Sápmi.

Även i Norge är valdeltagandet bland samerna högt och samerna sticker ut jämfört med andra urfolk. Till exempel i USA är valdeltagandet bland urfolk lägre än hos majoritetsbefolkningen.

Annons

Statsvetare vid Mittuniversitetet och Stockholms universitet har undersökt valdeltagandet bland samer i de tre senaste valen. Tidigare undersökningar har visat på ett lägre valdeltagande bland samer, men det gäller inte gruppen i stort, säger Ragnhild Nilsson, statsvetare vid Stockholms universitet

– Det vi däremot ser är att väljare som har en hög grad av integration i det samiska samhället och som svarat att de vill öka det samiska självbestämmandet, har ett något lägre valdeltagande. Det kan tyda på att de har lägre förtroende för de svenska institutionerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons