Annons
Nyheter

Hon får årets Leijonhufvud-pris

Samhälle • Publicerad 1 juni 2022
Bianca Kronlöf tilldelas priset som tidigare gått till bland andra Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby. Arkivbild.
Bianca Kronlöf tilldelas priset som tidigare gått till bland andra Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Bianca Kronlöf får Madeleine Leijonhufvud-priset 2021. Skådespelaren, manusförfattaren och komikern får priset för sitt engagemang mot sexuellt våld.

Hon prisas för "hennes insatser att upplysa, involvera och aktivera samhället och det svenska folket", skriver föreningen Fatta i ett pressmeddelande.

Annons

Föreningen arbetar mot sexuellt våld och delar ut priset till personer som verkat i Madeleine Leijonhufvuds anda. Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, avled 2018 och var under en stor del av sitt yrkesliv mycket drivande i arbetet för att förnya sexualbrottslagstiftningen.

Bland tidigare pristagare finns journalisterna och debattörerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, debattören Gabriella Kärnekull Wolfe och kriminologen Nina Rung.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons