Annons
Nyheter

Hon ser minskad strejkrisk efter uppgörelse

Strejkrisken på arbetsmarknaden har minskat "betydligt" sedan parterna inom handeln kommit överens, enligt Medlingsinstitutets chef Irene Wennemo.
Pusselbiten var låglönebråket.
Arbetsmarknad • Publicerad 13 november 2020
Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, säger att risken för nya strejkbråk minskat. Arkivbild.
Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, säger att risken för nya strejkbråk minskat. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I går blåstes strejkhotet i handeln över. Fack och arbetsgivare enades till sist i stridsfrågan: huruvida de lågavlönade Handelsmedlemmarna skulle få extra lönepåslag utöver industrins så kallade märke, som ligger på 5,4 procent på 29 månader. Det hela löstes genom att Handels betalade med att inte höja ingångslönerna lika mycket som avtalet som helhet.

Fler fack, närmast på tur Hotell- och restaurangfacket, bråkar om samma sak med sina arbetsgivare.

Viktig pusselbit

Annons

– Det här var en viktig pusselbit för hela avtalsrörelsen, säger Irene Wennemo, generaldirektör på statliga Medlingsinstitutet.

Hon konstaterar att fackförbundet Handels och arbetsgivarparten Svensk Handel hittat en modell som finansierat låglönesatsningen för arbetsgivarna, och som ryms inom märket.

Därmed minskar sannolikheten för nya strejkbråk framåt, enligt Wennemo.

– Konfliktrisken har inte blåst över, men den har minskat betydligt, säger hon.

Hotell- och restaurangbranschen har ett strejkhot över sig – en konflikt som bryter ut på tisdag om inte medlarna lyckas ena parterna. Fackbasen Malin Ackholt tar handelsavtalet som intäkt för att krogfacket ska nå framgång i låglönefrågan.

Tydligt besked

– Handels avtal visar att industrins låglönesatsning fungerar. Det är ett tydligt besked som vi ser det, säger Ackholt.

Men det finns flera andra trätor där konflikter kan blåsa upp. Flera LO-förbund har lyft olika las-frågor i efterspelet av höstens huvudförhandlingar om anställningsskyddet, som slutade med att LO hoppade av och samtidigt flaggade för att driva sådana villkorsfrågor i avtalsrörelsen under strejkhot.

– Det kan ju dyka upp sådana saker på branschnivå, säger Irene Wennemo.

Fakta: Märket

Industrins löneavtal sätter av tradition normen för löneökningarna på svensk arbetsmarknad; det så kallade märket.

För ett par veckor sedan enades fack och arbetsgivare om löneökningar på 5,4 procent på 29 månader, men ingen retroaktivitet för perioden april–oktober i år.

I avtalet ingick också enligt LO:s önskemål en särskild låglönesatsning, som innebär att alla de som tjänar under cirka 26 000 kronor i månaden ska räknas som om de tjänar just den summan när lönepotten ska räknas ut, vilket innebär en högre procentuell ökning.

Bråket har handlat om huruvida den extra satsningen ska gå utöver de 5,4 procenten eller ej.

Enligt Medlingsinstitutet får torsdagens överenskommelse på Handels område tolkas som att facket fick sin låglönesatsning, men betalade med att ingångslönerna inte höjdes lika mycket som avtalet i stort.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons