Annons
Nyheter

Hongkong stänger barer och stoppar flyg

Hongkong inför nya coronarestriktioner sedan omikronvarianten av coronaviruset upptäckts. Flyg från åtta länder stoppas och barer och gym stängs.
Hongkong • Publicerad 5 januari 2022
Hongkongs ledare Carrie Lam vid onsdagens pressträff.
Hongkongs ledare Carrie Lam vid onsdagens pressträff.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Hongkong upprätthåller samma nolltolerans mot covid-19 som Fastlandskina, vilket har lett till få smittade men att invånarna hålls i stort sett isolerade från omvärlden.

Hittills har 114 fall av omikron registrerats, de flesta på flygplatsen eller under den tre veckor långa hotellkarantän som är obligatorisk för de flesta nyanlända. Men en liten samhällsspridning har kunnat spåras till anställda vid flygbolaget Cathay Pacific vilket nu har lett till nya åtgärder.

Annons

Hongkongs ledare Carrie Lam säger vid en pressträff att hälsomyndigheter nu befarar att omikronviruset i tysthet sprider sig i Hongkong.

– Vi har fall vars källor har identifierats men inte vilken väg smittspridningen har skett.

Hongkong stoppar inkommande flygningar från åtta länder. Stoppet gäller från den 8 januari och omfattar USA, Storbritannien, Frankrike. Indien, Pakistan, Australien, Filippinerna och Kanada.

– Passagerarflyg från dessa länder kommer inte att tillåtas att landa i Hongkong och individer som har varit i dessa länder kommer inte att få kliva på flyg i Hongkong, vilket även gäller transitflygningar, säger Carrie Lam.

Alla stora offentliga sammankomster ställs in och inrättningar som barer, nattklubbar, gym och skönhetssalonger stängs. Det blir förbjudet att äta på restaurang efter klockan 18 men det blir tillåtet att sälja mat för avhämtning även kvällstid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons