Annons
Nyheter

Hopp om cancervaccin tack vare covid

Banbrytande framsteg har gjorts inom vaccinforskningen för sjukdomar som cancer, tumörer och autoimmuna sjukdomar tack vare kunskaper förvärvade under pandemin. Det uppger flera läkemedelsbolag för The Guardian.
Medicin • Publicerad 9 april 2023
Erfarenheterna från pandemiåren gör att vaccinforskningen går framåt. Arkivbild.
Erfarenheterna från pandemiåren gör att vaccinforskningen går framåt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt flera läkemedelsbolag kan flera nya vacciner finnas på plats inom bara tio år.

Moderna har genomfört flera studier på olika typer av vaccin den senaste tiden och läkemedelsföretagets chefsläkare Paul Burto, är hoppfull att man kommer kunna presentera flera nya vaccintyper före decenniets slut, skriver The Guardian.

Annons

Vissa forskare har uppgett att uppemot 15 års forskning tjänades in på bara 12–18 månader under de intensiva pandemiåren.

– Jag tror att vi kommer kunna erbjuda vaccin mot flera typer av tumörer till människor globalt, säger han till The Guardian.

En av framgångarna tillskriver han upptäckten av mRNA-vaccinet.

– Det kan appliceras på alla möjliga typer av sjukdomsområden; cancer, infektionssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar.

Även läkemedelsföretaget Pfizer säger att man fått många viktiga erfarenheter och har kunnat effektivisera sin vaccinforskning efter pandemin. I ett uttalande skriver man:

"Lärdomarna från covid-19-vaccinutvecklingen har gett oss bredare information om vårt övergripande synsätt på mRNA-forskning och -utveckling, och hur Pfizer bedriver forskning och utveckling bredare. Vi fick ett decenniums vetenskaplig kunskap på bara ett år".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons