Annons
Nyheter

Hörlursberoende: Får panik om jag glömt dem

Långvarig exponering för ljud i hörlurar kan få negativa konsekvenser för hörseln. Trots det lyssnar vi allt mer, särskilt den yngre generationen.
– Det är enda sättet för mig att få sinnesro, säger Sukai Saco som använder hörlurar konstant.
Hälsa • Publicerad 4 augusti 2023
Hemma i högtalare och i hörlurar när hon är på språng: "Jag lyssnar väldigt mycket på musik", säger Paulina Porsmyr.
Hemma i högtalare och i hörlurar när hon är på språng: "Jag lyssnar väldigt mycket på musik", säger Paulina Porsmyr.Foto: Ali Lorestani/TT
Sukai Saco uppskattar att hon har på sig hörlurar runt fem timmar om dagen: "Jag förlitar mig på teknologin", säger hon.
Sukai Saco uppskattar att hon har på sig hörlurar runt fem timmar om dagen: "Jag förlitar mig på teknologin", säger hon.Foto: Ali Lorestani/TT
Det finns en stor oro i forskarvärlden att en yngre generation kommer höra sämre än den nuvarande äldre generationen.
Det finns en stor oro i forskarvärlden att en yngre generation kommer höra sämre än den nuvarande äldre generationen.Foto: Ali Lorestani/TT
Vid arbeten där man får använda hörlurar lyssnar Lasse Olsson på gammal rock för att fördriva tiden: "Så länge det är trevlig musik, något man gillar, så är det inte lika farligt som om det är annat typ av oljud i samma decibel".
Vid arbeten där man får använda hörlurar lyssnar Lasse Olsson på gammal rock för att fördriva tiden: "Så länge det är trevlig musik, något man gillar, så är det inte lika farligt som om det är annat typ av oljud i samma decibel".Foto: Ali Lorestani/TT
Ashton Springer försöker begränsa sin användning av hörlurar, men när han lyssnar då lyssnar han högt: "Jag tänker att jag är huvudpersonen i en musikvideo, men det är inte hälsosamt för mina öron", säger han.
Ashton Springer försöker begränsa sin användning av hörlurar, men när han lyssnar då lyssnar han högt: "Jag tänker att jag är huvudpersonen i en musikvideo, men det är inte hälsosamt för mina öron", säger han.Foto: Ali Lorestani/TT

Knappt en och en halv timme lyssnar svenskar på inspelade ljud dagligen. För en yngre generation, mellan 15 och 24 år, får man lägga på en timme, enligt siffror från Göteborgs Universitet.

Samtidigt pekar forskning på att långvarig exponering för ljud i hörlurar kan leda till hörselnedsättning, även vid rimlig volym.

Annons

En av dem som använder hörlurar nästan konstant är Sukai Saco. Hon säger att hon är beroende av dem och uppskattar sin användning till runt fem timmar per dag.

– Jag får panik om jag har glömt hörlurarna hemma och kommer 100 procent hitta ett sätt att ta mig hem för att hämta dem igen. Så pass är det. Nu har jag reserver i fickan.

"Struntar i det"

TT: Vad tänker du kring att det eventuellt kan skada hörseln att lyssna så mycket?

– Jag struntar i det just nu. Det är det enda sättet för mig att få 100 procents sinnesro. Jag kommer få nedsatt hörsel i alla fall. Allt buller och sen har jag ungar, säger Sukai Saco.

Lasse Olsson har två tonårssöner som ofta lyssnar högt på musik.

– De kan inte ens duscha utan att de har en högtalare på och då ska det vara högt för att duschen har ju sitt egna ljud.

Och han har märkt att han och sönerna har olika inställningar till ljud.

– När vi kollar tv tillsammans så behöver de höja volymen mer än vad som är nödvändigt för mig.

TT: Tror du att det blir en yngre generation med sämre hörsel?

– Ja, eller bättre högtalare.

Oroväckande

Annons

Ashton Springer har inte reflekterat över hur långa exponeringstider för ljud kan påverka hörseln.

– Det är överraskande. Jag vet att mobilen ger en varning när man lyssnar för högt men att hörsel ändå kan skadas, även om man följer råden, det är oroväckande, säger han.

Samtidigt begränsar Ashton Springer sitt lyssnande av en annan anledning.

– Jag märkte att så fort jag kände inre obehag så sträckte jag mig efter mobilen för att sätta på musik för att dämpa känslan. Många upplever att musik hjälper men jag tror också att det kan bli en distraktion i stället för att hantera känslan.

Lyssnar extremt mycket

Sex timmar om dagen uppskattar Paulina Porsmyr att hon lyssnar på något. Enligt Spotifys årliga rapport, som skickas ut till alla användare, är hon en av dem som lyssnar extremt mycket, säger hon.

Hon lyssnar också på hög volym.

– Det blir bäst känsla då. Musiken bidrar mer än fullt funktionerande hörsel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons