Annons
Nyheter

Hossein Pishdar kräver tuffare tag mot asylsökande

Han jobbar som handläggare på Migrationsverket i Växjö och har kommunalpolitiska uppdrag för vänsterpartiet. Det hindrar inte Hossein Pishdar från att kräva tuffare tag mot asylsökande som grips för snatterier.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2006
Kritisk. Hossein Pishdar, handläggare på Migrationsverket i Växjö och politiskt aktiv inom vänsterpartiet, anser att asylsökande som vid två tillfällen grips och bötfälls för snatterier inte ska få flera möjligheter att stanna i Sverige. Foto: Lena Gunnarsson
Kritisk. Hossein Pishdar, handläggare på Migrationsverket i Växjö och politiskt aktiv inom vänsterpartiet, anser att asylsökande som vid två tillfällen grips och bötfälls för snatterier inte ska få flera möjligheter att stanna i Sverige. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

- Har man blivit gripen och bötfälld för snatterier två gånger ska man inte få flera möjligheter att stanna i Sverige, säger han.

Hossein Pishdar kom som flykting från Iran till Sverige 1985. Under drygt 20 år i sitt nya hemland har han alltid blivit väl bemött.

Annons

- För en asylsökande är Sverige möjligheternas land. Men då kan man inte bara ställa krav på rättigheter. Man måste också inse att man har skyldigheter, säger Hossein Pishdar.

Under en längre tid har han följt rapporteringen om snatterierna i Växjös butiker.

- Här kan jag konstatera att de asylsökande är överrepresenterade, säger Hossein Pishdar.

Ingen förståelse Han har ingen som helst förståelse för dem som begår brott och samtidigt söker en fristad i Sverige.

- Då ska man heller inte få komma in i Sverige, säger Hossein Pishdar.

Han menar att affärsinnehavarna drabbas hårt av snatterier.

- Butiksägarna gör mycket för att behålla ett levande centrum i Växjö. Då ska de inte behöva utsättas för sådana här brott, menar Hossein Pishdar.

Kan känna sig uttittad Som invandrare kan Hossein Pishdar ibland känna sig uttittad av personalen när han kommer in i en butik.

- Det beror förstås på att de är rädda för stölder. Och det beror i sin tur på att några få invandrare orsakar stor skada för alla de invandrare som gör ett fantastiskt arbete och är skötsamma, säger Hossein Pishdar.

Han betonar att hans tuffa inställning till snatterier inte gäller de personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Annons

- Men om man begår grova brott och är inne i Sverige ska man utvisas. Däremot kan jag inte förstå varför domstolarna bedömer brott begångna av invandrare hårdare än om samma brott skulle ha begåtts av infödda svenskar. Det finns ingen rimlig förklaring till detta, men det känns också som om utvecklingen delvis har vänt, säger Hossein Pishdar.

Han har inte diskuterat sina åsikter om asylsökande och snatterier med partivännerna i Växjö.

Beredd på att ta kritik - Jag är beredd att ta eventuell kritik och står för mina åsikter, säger Hossein Pishdar.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons