Annons
Nyheter

Hovrätten sänker straff för påskupplopp

Brott • Publicerad 2 maj 2023
En utbränd civil polisbil efter vandaliseringar i samband med en demonstration i stadsdelen Skäggetorp i Linköping under påsken 2022. Arkivbild.
En utbränd civil polisbil efter vandaliseringar i samband med en demonstration i stadsdelen Skäggetorp i Linköping under påsken 2022. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Efter Högsta domstolens vägledande dom har Göta hovrätt nu valt att sänka straffet för personer som deltog i upploppen i Skäggetorp i Linköping i fjol, skriver Corren.

Fem män mellan 19 och 50 år dömdes i tingsrätten för grovt sabotage mot blåljusverksamhet för sitt deltagande i upploppen, medan en 19-årig man friades. Straffen blev fängelse mellan fyra och fem år.

Annons

Högsta domstolens beslutade tidigare i vår att personer som deltagit i upploppen inte kan hållas ansvariga för hela sammanhanget utan bara för det som "konkret kunnat kopplas till deras eget agerande”. Hovrätten sänker nu samtliga straff – men fäller samtidigt den man som friades i tingsrätten.

Straffen blir nu mellan två år och två och ett halvt år i fängelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons