Annons
Nyheter
Fackförbundet HTF stämmer en varuhuskedja i Växjö i Arbetsdomstolen. Enligt stämningsansökan har arbetsgivaren inte betalat ersättning till varuhuschefen för arbete på obekväm arbetstid. Nu krävs företaget på drygt 114 000 kronor
i ersättning och 50 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

Enligt förbundsjurist Ulrika Edebrink på LO-TCO Rättsskydd, som företräder varuhuschefen, så handlar det om att chefen mellan maj 2003 och maj 2005 arbetat omkring 750 timmar på obekväm arbetstid som kvällar och helger utan att få ersättning för det. Enligt Ulrika Edebrink står det inte i avtalet mellan arbetsgivaren och varuhuschefen att rätten till betalning för arbete på så kallad förskjuten arbetstid, det vill säga arbete på obekväm arbetstid, har skrivits bort.

"Förstod inte reglerna"

Annons

Varuhuschefen säger till Smålandsposten att det handlar om att den utländska ledningen för varuhuskedjan inte känner till hur svensk arbetsrätt och kollektivavtal fungerar.

- Kollektivavtalet kan inte förhandlas bort, jag har rätt till

ersättning. Man kan ha ett avtal om att inte ha OB-tillägg men då ska det vara skriftligt. Vi har varken ett skriftligt eller muntligt avtal, säger varuhuschefen.

Det bekräftar HTF-ombudsmannen Magnus Sjöholm i Växjö som företrätt chefen i de lokala förhandlingarna.

Inte överens

- Normalt sett brukar vi komma överens antingen på lokal eller central nivå men det har vi inte gjort här, säger Magnus Sjöholm.

Enligt Sjöholm har arbetsgivaren i tidigare förhandlingar anfört att butikschefer i allmänhet inte har rätt till översättning för OB och övertid och att det är deras praxis.

Företrädare för varuhuskedjan säger till Smålandsposten att man hoppas kunna lösa tvisten redan idag och att man gärna vill se en lösning som gynnar både dem och varuhuschefen.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons