Annons
Nyheter

Huawei överklagar PTS-beslut

Kinesiska telekomjätten Huawei har överklagat Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att porta bolaget från svenska 5G-nät.
Ekonomi • Publicerad 6 november 2020
Den 20 oktober meddelade PTS att kinesiska Huawei och ZTE förbjuds delta i den svenska 5G-utbyggnaden. Arkivbild.
Den 20 oktober meddelade PTS att kinesiska Huawei och ZTE förbjuds delta i den svenska 5G-utbyggnaden. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP

Huawei tog emot PTS beslut den 20 oktober, om att bolaget förbjuds vara en del av den svenska 5G-utbyggnaden, med stor besvikelse.

– Vi anser att beslutet fattades på felaktiga grunder och baserades på antaganden och uppfattningar hos Säpo och Försvarsmakten, säger Kenneth Fredriksen.

Accepterar inte beslutet

Annons

Säpo och Försvarsmakten bistod PTS i säkerhetsprövningen inför den kommande 5G-auktionen.

– Beslutet fattades utan att vi blev involverade och i och med att vi blev namngivna anser vi att vi är en part i ärendet och därmed kan överklaga. Nu önskar vi att det behandlas av en objektiv och neutral part, säger Kenneth Fredriksen.

Enligt honom har Huawei både före och efter beslutet försökt ha en dialog med aktuella myndigheter utan resultat. Han anser att bolaget under processen före beslutet fått en helt annan typ av signaler än vad beslutet slutligen blev.

– Det kan vi inte acceptera, säger Kenneth Fredriksen.

Enligt Huawei är PTS beslut också i strid med bland annat EU-rättsliga principer.

Överklagan kommer att behandlas i förvaltningsrätten.

– Vi bekräftar att en överklagan har kommit in, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS, till TT.

Svartlistat bolag

Säpochefen Klas Friberg motiverade beslutet att stänga ute de kinesiska telekombolagen från de svenska 5G-näten med att Kina som land ägnar sig åt omfattande spionage. Att just Huawei och ZTE pekades ut i beslutet berodde på att deras produkter används av svenska operatörer som Tre, Tele 2 och Telenor.

– Det är operatörerna som i sina ansökningar angett vilka leverantörer de arbetar med, och därför har vi specifikt kunna peka ut två bolag. Det hade kunnat vara andra leverantörer, sade Klas Friberg till TT i samband med beslutet.

De svenska operatörerna som använder Huawei som leverantör har till 2025 på sig att avveckla Huaweis produkter, enligt PTS beslut.

Huawei har svartlistats av USA och bolag som gör affärer med den kinesiska telekomjätten omfattas av särskilda restriktioner. Förutom Sverige har flera andra europeiska länder satt stopp för bolagets möjligheter att delta i utbyggnaden av 5G. Huawei är för närvarande världsledande när det kommer till tillverkning av utrustning för 5G-nät.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons