Annons
Nyheter

Hultqvist: Östersjöns transporter ska säkras

Gotland får en viktig roll i att försvara öppna sjötransporter i Östersjön vid en konflikt.
Det uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter ett nordiskt-baltiskt försvarsministermöte på ön.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (mitten) samt övriga försvarsministrar under en pressträff på P 18, Tofta, Gotland, i samband med nordiskt-baltiskt försvarsministermöte.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (mitten) samt övriga försvarsministrar under en pressträff på P 18, Tofta, Gotland, i samband med nordiskt-baltiskt försvarsministermöte.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han beskriver mötet som viktigt.

– Det handlar ytterst om vårt gemensamma strategiska läge och vår roll och uppgift att försvara öppna sjölinjer och fria transporter, säger Hultqvist på en pressträff.

Annons

Han understryker att öppna sjötransporter är viktiga för ländernas försörjning.

Mötet handlar om hur de nordiska och baltiska länderna ska samarbeta kring försvaret av Östersjön när Sverige och Finland blir medlemmar i Nato.

– Om alla runt Östersjön, förutom Ryssland, är medlemmar i Nato, så ger det en stark position för att kunna kontrollera sjö- och luftvägarna, säger Hultqvist.

"Gemensamt ansvar"

Mötet är också en säkerhetspolitisk markering mot Ryssland.

– Vi är beredda att ta gemensamt ansvar här i Östersjöområdet samtidigt som vår solidaritet med Ukraina är tydlig, säger Hultqvist.

Han betonar att det har en direkt påverkan på Sveriges, Finlands och de baltiska staternas fastland vem som kontrollerar Gotland.

– Det är väldigt viktigt att bygga militär kapacitet på Gotland och ur en strategisk synvinkel samarbeta med våra partner och vänner kring försvaret av denna ö.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen håller med om Gotlands betydelse.

– När det gäller logistik och transporter så är Finland en ö. Det betyder att öppna och säkra sjölinjer är avgörande för oss, säger han.

– På grund av Gotlands placering i Östersjön har ön alltid spelat en särskild roll för finsk säkerhet.

Starkare samarbete

Annons

Danmarks försvarsminister Morten Bödskov understryker vikten av ökat försvarssamarbete.

– Vi ser rysk aktivitet i Östersjöområdet, och svaret på det bör vara starkare samarbete, säger han.

Bödskov pekar på att Danmark har placerat ut F16 stridsflygplan på Bornholm, deltagit i flygpatrullering över Litauen och varit närvarande med 1 200 soldater i Baltikum.

– Vi kommer inte att acceptera Putins provokationer, säger han.

När Hultqvist nyligen träffade sina norska och danska kollegor i Malmö pekade han på vikten av att kunna genomföra koordinerade militära operationer för att ha kontroll över södra Östersjön, Östersjöinloppet och i Västerhavet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons