Annons
Nyheter

Hultqvist till Oslo för försvarsmöte

Försvar • Publicerad 14 juni 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska till Oslo för ett försvarsmöte. Arkivvbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska till Oslo för ett försvarsmöte. Arkivvbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska under tisdagen och onsdagen delta i ett möte i Oslo med de nio andra försvarsministrarna från länderna som är med i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF).

Mötet ska handla om Rysslands krig mot Ukraina och hur det har påverkat den säkerhetspolitiska situationen i norra Europa, om stöd till Ukraina och om ökad övningsverksamhet i kölvattnet av Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Annons

Hultqvist säger att regeringen välkomnar fler JEF-aktiviteter i närområdet.

"Det är positivt att JEF, genom till exempel olika övningar, nu har en utökad närvaro i Östersjöregionen under tiden Sverige och Finland väntar på besked om Natomedlemskap", säger försvarsministern.

JEF startades 2014 på Storbritanniens initiativ och beskrivs som ett ramverk för en snabbinsatsstyrka. Utöver Sverige och Storbritannien är även Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen och Nederländerna medlemmar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons