Annons
Nyheter

Humana har lämnat in överklagan

Ekonomi • Publicerad 2 februari 2023
Humana överklagar indraget beslut att få utöva personlig assistans. Arkivbild.
Humana överklagar indraget beslut att få utöva personlig assistans. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Det privata vårdbolaget Humana har till Förvaltningsrätten i Stockholm överklagat IVO:s beslut att dra in bolagets tillstånd att bedriva assistansverksamhet.

Humana begär också av domstolen ett inhibitionsbeslut, det vill säga ett skyndsamt agerande att stoppa det indragna tillståndet i väntan på slutlig dom.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslöt i tisdags att dra in Humanas tillstånd att bedriva personlig assistans och hemtjänst. Tillståndet ryker 10 februari, enligt IVO:s beslut.

"Humana Assistans kommer nu att verka kraftfullt för att få IVO:s beslut inhiberat före den 10 februari 2023", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Humana anser att IVO:s beslut saknar rättsligt stöd.

IVO:s besked baseras bland annat på mängder av återkravsärenden från Försäkringskassan, uppemot 100 miljoner kronor, och bolagets bristande ansvar för utländsk arbetskraft, bland annat ska Humana haft illegal arbetskraft anställd.

För Humana står stora belopp på spel om tillståndet att bedriva assistansverksamhet förloras, cirka 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna.

Aktiekursen halverades när beskedet kom i tisdags.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons