Annons
Nyheter

Hundratal nya Växjöbor i år

Växjö kan få ett hundratal nya invånare i år, i och med den tillfälliga utlänningslagen.
– Det här är hela samhällets ansvar, säger Anna Bertland, ledare för introduktionsteamet på Arbete och utveckling.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

– Det här kommer att pågå längre tid än ett år. Och vad som är viktigt är att alla instanser planerar för sin del. Att skolan planerar för barnen som ska komma, vården likadant.

– Sedan har vi fem handläggare. Vi finns till i början, men alla måste vara beredda för att det ska bli bra, säger Anna Bertland, ledare för introduktionsteamet på Arbete och utveckling.

Annons

Nya uppehållstillstånd

Det finns omkring 350 personer (siffran är osäker) i Växjö kommun som kommer att söka nytt uppehållstillstånd med stöd av den tillfälliga utlänningslagen. Den gäller fram till 31 mars i år.

– Alla kanske inte får tillstånd och en del kanske bosätter sig i andra kommuner. Det är alltid svårt att sia, men något hundratal räknar vi med under våren, säger Torbjörn Hedhammer, föredragande tjänsteman för integrationskommittén.

Vädjan om nya introduktionsplatser

Integrationsverket gick i går ut med ett brev till kommunerna med en vädjan om 13 000 nya introduktionsplatser.

Växjö har planerat sedan i höstas. Bland annat har två personer anställts på introduktionsteamet.

Bostadsfrågan är stora proppen, enligt Sven Olofsson, chef för enheten för Arbete och utveckling.

– Det är väldigt ont om lägenheter. Vi har kommunicerat det mot Växjöhem, Hyresbostäder och Vidingehem för att finna en lösning. Det vore utmärkt om inte alla bostäderna hamnade på Araby och Dalbo utan också på andra stadsdelar.

Annica Jönsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons