Annons
Nyheter

Hundratals greps under protester i Ryssland

Runt om i Ryssland har tusentals anhängare till oppositionsanhängare demonstrerat med krav på att president Vladimir Putin ska avgå.
I S:t Peterburg greps över 60 personer när polisen slog till mot demonstranterna.
Ryssland • Publicerad 7 oktober 2017
I S:t Peterburg greps över 60 personer när polisen slog till mot demonstranterna.
I S:t Peterburg greps över 60 personer när polisen slog till mot demonstranterna.Foto: Dmitri Lovetsky

Oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj hade manat till landsomfattande protester på lördagen, i samband med president Vladimir Putins 65-årsdag.

"Låt Putin höra oss och låt honom gå i välförtjänt pension", sade Navalnyj i ett uttalande från fängelset, enligt The Guardian.

Annons

"Han har haft makten i 18 år, vilket är tillräckligt."

I Putins hemstad S:t Petersburg samlades runt 3 000 oppositionsanhängare till en protest som stoppades av kravallpolis. Minst 62 människor rapporteras ha gripits, skriver nyhetsbyrån AFP.

Aktivister skanderade "skamligt" medan hjälmklädda poliser slängde in demonstranter i polisfordon. Flera demonstranter skadades.

Totalt greps minst 261 personer runt om i landet, enligt OVD-info, en grupp som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

I Moskva valde polisen att hålla en låg profil, möjligen i ett försök att undvika sammanstötningar på Putins födelsedag. Över 1 000 personer trotsade både regn och demonstrationsförbud i huvudstaden, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter. Antalet var betydligt lägre än vid de massprotester som Navalnyj mobiliserade i mars och juni.

Demonstranterna, de flesta unga, ropade slagord som "Grattis" och "Ryssland utan Putin". Hundratals poliser, en del i kravallutrustning och med hundar, bevakade demonstrationerna och såg till att deltagarna inte kunde ta sig in på Röda torget.

Den 20-åriga studenten Svetlana Kiseleva, sade att hon inte står bakom Navalnyj, men deltog i demonstrationen för att kräva politisk mångfald.

– Det är viktigt att ha ett val, att ha en opposition. Jag tror i vilket fall att han skulle vara bättre än Putin. Jag gillar inte Putin, säger hon till AFP.

Navalnyj greps i Moskva för drygt en vecka sedan, för "uppmaningar till delaktighet i otillåtna offentliga evenemang" under presidentens födelsedag. I måndags dömdes han till 20 dagars fängelse, i enlighet med den lag om allmänna sammankomster som infördes efter protester mot regeringen 2011–2012.

41-åringen är en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. I februari fick han en villkorlig dom för förskingring – vilket Navalnyj menar var ett sätt att stoppa honom från att utmana Putin i nästa års presidentval.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons