Annons
Nyheter

Hundratals nyårsraketer beslagtogs från unga

Polisen beslagtog över 600 olagligt hanterade fyrverkeripjäser vid kontroller under nyårsveckan bara i nordöstra Skåne och Blekinge.
I Karlshamn blev en polis träffad av en raket.
Brott • Publicerad 8 januari 2022
En fyrverkeripjäs. Över 600 beslag gjordes i nordöstra Skåne och Blekinge under nyår. Arkivbild.
En fyrverkeripjäs. Över 600 beslag gjordes i nordöstra Skåne och Blekinge under nyår. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Åldersgränsen för fyrverkerier är 18 år. För att minska det olagliga användandet satte polisen upp tillfälliga övervakningskameror och skickade upp drönare för att i realtid följa situationen.

Den yngsta personen som påträffades med raketer var elva år.

Annons

Hans Kjaersgaard, polisområdeschef i Blekinge och I nordöstra Skåne, kallar det för "anmärkningsvärt" hur många ungdomar som använde och hade fyrverkerier.

"Här måste vårdnadshavarna ta ett större ansvar. Risken för olyckor är mycket stor och barn förstår inte hur stor skada fyrverkerier kan göra", säger han enligt polisens hemsida.

Värst har det varit i Karlskrona och Kristianstad. Där beslagtogs 417 respektive 172 fyrverkerier vid kontroller. Flera personer har avförts, visiterats eller fått sina fordon genomsökta.

I Karlshamn träffades en polis av en okontrollerat avfyrad nyårsraket. Polisen klarade sig utan allvarliga skador.

"Men att man skjuter raketer mot blåljuspersonal är helt oacceptabelt. Här är det två ungdomar som är misstänkta gärningsmän, en 18-åring och en 16-åring", säger Kjaersgaard.

I samband med insatsen gjordes även ingripanden mot brott kopplat till narkotika, drograttfylla och ofredanden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons