Annons
Nyheter

Hur skiljer sig Bidens dokumentdrama från Trumps?

Två granskningar ligger nu på det amerikanska justitiedepartementets bord.
Det finns två gemensamma nämnare – hemliga dokument och presidenter.
Men det finns relevanta skillnader.
USA • Publicerad 13 januari 2023
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s ex-president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s ex-president Donald Trump. Arkivbild.Foto: AP/TT

Upptäckten av hemligstämplade dokument från när USA:s nuvarande president Joe Biden var Barack Obamas vicepresident har mötts med bestörtning – och för tankarna till de hemliga dokument som hittades i tidigare presidenten Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i fjol.

Hur är fallen lika?

Annons

Båda fallen involverar officiella hemligstämplade dokument som på ett felaktigt sätt har åtföljt Biden och Trump efter att de lämnat sitt ämbete. Bestämmelser kräver att sekretessbelagda dokument förvaras säkert vid en särskild myndighet, skriver The New York Times.

I Trumps fall har justitieminister Merrick Garland utsett en oberoende åklagare för att övervaka justitiedepartementets utredningar av Trump. I Bidens fall har justitieministern utsett en privat jurist och tidigare allmän åklagare för att genomföra en inledande oberoende utredning.

Presidenternas svar

Hur skiljer sig fallen?

The New York Times skriver att det finns betydande skillnader i hur dokumenten upptäcktes, volymen – och kanske viktigast av allt – presidenternas respons.

Trump och hans medhjälpare gjorde motstånd mot regeringens ansträngningar för att få tag på dokumenten. I Bidens fall var det hans advokater som rapporterade om fynden, och Vita huset uppger att de har samarbetat fullt ut – vilket inkluderar en genomsökning av Bidens bostäder i Wilmington och Rehoboth beach i delstaten Delaware.

Hur många dokument handlar det om?

Enligt The New York Times överlämnades ursprungligen 184 dokument i 15 lådor i Mar-a-Lago. Därefter överlämnades ytterligare omkring 140 dokument efter husrannsakan. Trump hävdade själv att de dokument som hittades i Mar-a-Lago inte längre var hemligstämplade, men hans advokater har inte velat upprepa det i rätten.

Det verkar också som att Trump har förstört officiella dokument.

Betydligt färre dokument har hittats i Bidens fall. CBS News rapporterar att det handlar om cirka tio. Biden har inte heller hävdat att dokumenten inte längre skulle vara sekretessbelagda.

Utnyttja felsteg

Hur skiljer sig de juridiska konsekvenserna?

Annons

En fråga handlar om hanteringen av dokumenten var avsiktliga. Det kan också vara ett brott om en person genom grov vårdslöshet låter nationella säkerhetspapper avlägsnats från sitt rätta förvar.

Husrannsakan i Mar-a-Lago motiverades bland annat med spionerilagen. Det faktum att FBI också upptäckte ytterligare dokument under husrannsakan pekar på att Trump möjligen gjorde falska uttalanden.

Vad får det för politiska konsekvenser?

För Demokraterna är upptäckten av Bidens dokument högst oönskad. Enligt republikaner av olika hög rang pekar händelsen på att Biden har begått samma överträdelser som Trump – som hävdar att utredningen om Mar-a-Lago var politiskt motiverad, skriver The Guardian.

Tidningen skriver att det nu är enkelt för Trump att utnyttja Bidens felsteg i sin kampanj för att återta presidentskapet 2024. Den nya republikanska majoriteten i representanthuset ser dock gärna en egen utredning av Bidens dokument.

Genomsökningen i Mar-a-Lago hade blandad effekt för Trump. Många republikaner ville inte försvara den tidigare presidenten, medan andra höll honom om ryggen och ansåg att han på ett orättvist sätt blivit måltavla.

Fakta: Upptäckten av Bidens hemligstämplade dokument

Den 10 januari blev det känt att president Joe Bidens jurister hittat omkring tio sekretessbelagda handlingar på en tankesmedja där han under tiden som Barack Obamas vicepresident använt ett kontor.

Juristerna hittade dokumenten i november när de städade ur kontoret.

Ett nytt fynd av hemliga dokument tillkännagavs den 12 januari. Den här gången i Bidens bostad i Wilmington i delstaten Delaware.

Incidenten synas nu av en oberoende särskild utredare för justitiedepartementet. Biden har sagt att han "samarbetar fullt ut" i utredningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons