Annons
Nyheter

Huvudbry för Älmhultspolitiker

Nästa års budget ger politikerna i barn- och grundskolenämnden huvudbry. Nästan en miljon kronor ska skäras ner, frågan är hur.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2006

Nästa års budget ger politikerna i barn- och grundskolenämnden huvudbry. Nästan en miljon kronor ska skäras ner, frågan är hur.

900 000 kronor, som minskningen gäller, motsvarar nedläggningen av en mindre skola utanför Älmhult. Men en nedläggning, med undantag för det tidigare beslutet att stänga Pjätteryd skola, inför nästa och under nästa år är inte aktuell, enligt Mayken Nilsson, ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Annons

Inte minska

– Det finns inga sådana beslut. Vi måste tänka på andra sätt att spara pengar, säger hon.

Orsaken till att förvaltningen ska skära ner stavas: färre elever.

Ett alternativ som finns är att minska personaltätheten i de större skolorna, de som har verksamhet från förskoleålder till årskurs nio.

– Vi kan inte minska lärartätheten i de mindre skolorna eftersom det inte skulle fungera att driva en skola då. Därför återstår de större skolorna, säger Mayken Nilsson.

I slutet av augusti beslutar nämnden hur de ska minska kostnader inom barnomsorgen och grundskolan med nästan en miljon kronor. I höst fattar kommunfullmäktige ett slutgiltigt beslut angående hela kommunens budget.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons