Annons
Nyheter

Hyresgästerna sviker sin förening

Hyresgästföreningen i Småland-Blekinge har tappat 1 300 medlemmar senaste året. Sjukdomar hos medlemsvärvarna är huvudorsaken till raset.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

- Det är ingen katastrof för oss, men det har varit ett dåligt år, tillstår Peter Svensson, förhandlingschef hos föreningen i Växjö. Vi har haft stora problem med sjukdomar.

I och för sig brukar föreningen tappa runt 20 procent av sina 35 000 medlemmar under ett år till följd av att folk flyttar, men det brukar också uppvägas med ett litet plus till följd av det arbete som utförs per telefon på främst kvällstid av de nio anställda medlemsvärvarna.

Annons

Målet för år 2005 var att öka med 7500 medlemmar för att hålla jämn nivå plus litet till, men man lyckades bara nå upp till cirka 6000 på grund av sjukdom hos värvarna. Dessutom har en av värvarna, anställd på halvtid i Blekinge, slutat.

Har ni arbetsmiljöproblem hos personalen för att folk ska vara sjuka eller sluta?

- Nej, men det är ett tufft jobb och psykiskt ansträngande även om det är bra betalt.

Ska en folkrörelse hålla sig med denna form av anställning då?

- Ja, det är det enda sättet. Och det är det traditionella sättet, svarar Peter Svensson.

Den akuta åtgärden blir att nyanställa en värvare och den långsiktiga åtgärden blir att sälja in föreningens varumärke och goda rykte, menar han.

I bakgrunden har föreningen också mött protester mot resultatet av hyresförhandlingar. Bland annat i Växjö har en del medlemmar vänt sig emot ett nytt hyressättningssystem som gett högre hyror.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons