Annons
Nyheter

IAEA kritiserar Iran för bristande samarbete

FN:s atomenergiorgan (IAEA) har antagit en resolution mot Iran, som kritiserar landet för att inte i tillräcklig utsträckning samarbeta med IAEA:s inspektörer.
Iran • Publicerad 8 juni 2022
Irans flagga vajar utanför IAEA:s kontor i Wien. Arkivbild.Foto: Michael Gruber/AP/TT

Bakom resolutionen står USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, som även i ett gemensamt uttalande uppmanar Iran att gå IAEA till mötes. Resolutionen är den första sedan sommaren 2020 som kritiserar Iran.

På onsdagen uppgav IAEA att Iran monterat ner ett antal av organisationens kameror på anläggningar i Iran – kameror IAEA använder som en del av övervakningen av Iran och om landet följer kärnenergiavtalet från 2015.

Annons

Iran å sin sida hävdar att nedmonteringen beror på att kamerorna inte ingår i avtalet och bara tilläts sitta uppe som ett tecken på landets goda vilja, men att IAEA tolkat den frivilliga gesten som att kamerorna var obligatoriska.

I slutet av maj uppgav IAEA att Iran har 18 gånger mer anrikat uran än landet tillåts ha enligt kärnenergiavtalet.

Under våren har flera försök att återuppta kärnenergiförhandlingarna gjorts och förhoppningar om ett nytt avtal mellan EU och Iran har funnits.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons