Annons

IAEA: Mätningar från Tjernobyl återställda

Ukraina • Publicerad 8 juni 2022
Rafael Mariano Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA). Arkivbild.
Rafael Mariano Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA). Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Internationella atomenergiorganet (IAEA) säger att man sedan i måndags åter får de flesta mätresultat från området kring kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina.

Strålningsmätningarna slutade fungera den 24 februari, då den ryska invasionen startade. Ryska styrkor ockuperade Tjernobylverket i fem veckor innan de drog sig tillbaka den 31 mars.

Annons

För fyra veckor sedan återupprättades dataöverföringen från själva kärnkraftverket. Nu fungerar även överföringen från de flesta mätstationer i den säkerhetszon som sträcker sig cirka 30 kilometer runt kärnkraftverket.

"Detta avslutar ett långt avbrott i informationsöverföringen som skapade mycket osäkerhet om strålningssituationen i området, särskilt när det var under rysk ockupation", säger IAEA-chefen Rafael Mariano Grossi i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons