Annons
Nyheter

100 000 höns döda i brand

En av sex produktionsbyggnader har totalskadats i branden hos en av Sveriges största äggproducenter, CA Cedergren, utanför Mönsterås i Småland. Omkring 100 000 höns har dött, enligt polisen.
Bränder • Publicerad 10 juni 2022
Många enheter från räddningstjänsten har varit på plats. Arkivbild.
Många enheter från räddningstjänsten har varit på plats. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hönsstallet började att brinna på fredagsmorgonen. När det brann som mest deltog omkring 50 personer från räddningstjänsten i släckningsarbetet. Vid 17-tiden var branden under kontroll.

– Det är en stor och allvarlig händelse. Det har en produktionspåverkande effekt, det är ett stort ekonomiskt värde i det här, säger Johan Woxö, informationsansvarig vid räddningstjänsten.

Annons

Han berättar att personalen har arbetat hårt för att begränsa branden till ett hönsstall.

– Det hade kunnat vara mycket värre med tanke på hur tätt byggnaderna står.

Räddningstjänsten räknar med att lämna platsen under lördagsmorgonen.

Omkring 100 000 höns har dött i branden, enligt polisen. Under dagen har det upprättats en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Av uppgifter i anmälan så framgår det att branden troligtvis har startat i ett gödselurlastningstorn, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Företaget avböjer att kommentera branden.

CA Cedergren har en tuff tid bakom sig då man tvingades avliva två miljoner hönor på grund av fågelinfluensan 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons