Annons
Nyheter

Ica-handlare hoppar av protestlista

Ica-handlarna Jonas Andersson och Anja Rasmussen i Ryd hoppar av den protestlista som ger de asylsökande skulden till att hela samhället tynar bort.
- Det var hårda ord som vi inte kan stå för, säger de.
Nyheter • Publicerad 22 april 2004

Lite skamset erkänner de att de inte hade läst protestlistans text särskilt noga.

- Jag satt i kassan och Jonas var någon annanstans när Kjell Johansson kom och ville ha en underskrift. Jag var stressad och skrev på, säger Anja Rasmussen.

Annons

Men Ica-logotypen och hennes signatur finns på listan som har skickats till Tingsryds kommuns med krav på att få svar vid fullmäktiges kommande möte den 29 april.

- Vi ska skriva till kommunen att vi vill bli borttagna från listan, säger Jonas Andersson.

Efter en något senkommen genomläsning av protesttexten kan han inte stå för innehållet.

Uppropet har skrivits under av 21 företag och affärer: "Nu kräver vi ett slutdatum för de asylsökande i Ryd."

"Formuleringarna är fel"

I texten påstås att de asylsökanden bär skulden till att några butiker och ett kafé har försvunnit. Vidare påstås att "vårt trivsamma samhällle" håller på att tyna bort och fler butiker kan komma att tvingas lägga ned på grund av stort svinn.

- Formuleringarna är fel. Visst har även jag problem med asylsökande som är krävande kunder. Jag står också fast vid min kritik mot den svenska asylpolitiken med för lång handläggning. Jag är också kritisk mot hur asylförläggningen i Ryd sköts med följd att problem uppstår, säger Jonas Andersson.

Ekonomiska skäl

De asylsökande bär inte skuld till allt som påstås menar han dock.

- Det är fel att påstå att asylsökande står för allt svinn i butikerna. Det finns också svenska snattare. Och vad jag vet har kaféet stängt på grund av sjukskrivning.

Annons

Och att Konsumbutiken lagts ner har motiverats med ekonomiska skäl och inte med hänvisning till asylsökande.

Så som uppropet formuleras vill i alla fall Jonas Andersson och Anja Rasmussen inte stå bakom det. Varken som privatpersoner eller som Ica-handlare.

Har uppmärksammats

Inom Ica-koncernen har nämligen protestlistan blivit uppmärksammad. Anders Hallgren, förbundssekreterare i Ica-handlarnas Förbund, har ringt upp Jonas Andersson.

Anders Hallgren ville poängtera att Ica aldrig kan stå bakom ett upprop av det här slaget med sitt varumärke.

- I sådana här sammanhang kan man bara framträda som egen företagare. Om ägaren av Ica Nära i Ryd vill skriva under en protestlista, då måste det bli som ett personligt eget ställningstagande under eget ansvar.

Ingen Ica-handlare är naturligtvis förhindrad att engagera sig politiskt eller agera i opinionsyttringar.

Men Jonas Andersson och Anja Rasmussen anser själva att uppropet i Ryd inte på rätt sätt speglar den egna personliga kritiken mot asylpolitiken. Därför vill de inte vara med längre.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons