Annons
Nyheter

Ica-handlarna gjorde miljonklipp – nu åtalas de

Ica-handlarna gjorde miljonklipp när Ica köptes ut från börsen. Nu är 18 personer misstänkta för insiderhandel. I veckan väntas åtalet.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2023
Flera Ica-handlare är misstänkta för insiderbrott när Ica köptes ut från börsen. Arkivbild.
Flera Ica-handlare är misstänkta för insiderbrott när Ica köptes ut från börsen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 10 november 2021 offentliggjordes Ica-handlarnas och AMF:s utköpsbud på livsmedelsjätten. Men redan veckorna innan rusade aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

Snart misstänkte också Ekobrottsmyndigheten insiderbrott.

Razzia i Solna

Annons

I mars 2022 genomförde myndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas förbunds kontor i Solna.

Kort därpå häktades sju personer misstänkta för grovt insiderbrott. Det rörde sig bland annat om flera Ica-handlare från olika delar av landet.

Jonas Myrdal, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, sade till TT i samband med häktningarna att det var uppenbart att information kring budet hade läckt.

– Det kan man sluta sig till redan genom att titta på kursutvecklingen under hösten. Man kan se att kursen har gått stadigt uppåt på ett sätt som avviker tydligt mot kurssättningen tidigare, utan att det har funnits några nyheter eller andra kända omständigheter som har motiverat det.

18 misstänkta

Samtliga häktade släpptes så småningom men 18 personer är fortfarande misstänkta för insiderbrott. Under utredningens gång har några personer tillkommit medan misstankarna mot tre personer har avskrivits.

Åklagaren Pontus Hamilton, som tog över fallet tidigare i år, vill inte ge några kommentarer innan åtalet kommer.

Ekobrottsmyndigheten räknar med att det blir på måndag eller tisdag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons