Annons
Nyheter

Ikea tar första plats som arbetsgivare

För Lina Svensson i Lidnäs utanför Alvesta har önskedrömmen slagit in. Hon fick jobb på Ikea. Men hon är inte ensam om drömmen. Möbelföretaget är populäraste arbetsgivaren i landet.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006
? Ikea har alltid lockat mig. Och att ha jobbat på Ikea väger tungt om man söker sig någon annanstans, säger Lina Svensson, en av många som ser möbelföretaget som en drömarbetsgivare. Foto: ELISABETH BERG
? Ikea har alltid lockat mig. Och att ha jobbat på Ikea väger tungt om man söker sig någon annanstans, säger Lina Svensson, en av många som ser möbelföretaget som en drömarbetsgivare. Foto: ELISABETH BERGFoto: 

En stor undersökning som är gjord bland över 20 000 yrkesverksamma och studenter presenterades i affärstidning på nätet, Näringsliv24, i går.

Där framgår att Ikea är den arbetsgivare som lockar mest. Bland arbetande ekonomer och datatekniker är åsikten att Ikea är den allra populäraste arbetsgivaren. Ingenjörer placerar Ikea på andra plats medan juristerna sätter dem på plats fyra.

Annons

Drömjobbet

En av dem som kan tänka sig att göra nästan vad som helst för ett jobb på Ikea är Lina Svensson.

- Ja det är tyvärr sant, skrattar hon.

Varför?

- Jag ser Ikea som en möjlighet. Har man väl kommit in på Ikea finns det alltid möjligheter.

Familjekänsla

På måndag börjar hon arbetet på Ikeas kundcenter och tycker att det kan ge en god inblick inifrån i hur Ikea fungerar. Och mottagandet hon fått vid anställningsintervjun har varit väldigt positivt. Hon säger att det ger en familjekänsla.

- O, ja. Det känns jättebra och ska bli riktigt spännande att börja. Trots att det är ett så stort företag så känns det så litet ändå.

Men egentligen har hon en helt annan erfarenhet i bagaget och även en annan ambition.

Efter två års studier kring inredning och design i italienska Florens är förhoppningarna att gå vidare inom företaget.

Annons

Bygga upp miljöer

- Jag kom tillbaka från Florens nu i juni och har försökt komma in på Ikea hela tiden. Helst vill jag jobba med katalogen eller bygga upp miljöer, säger Lina Svensson och menar att erfarenheten från Ikea är tung om hon någon gång skulle söka en annan arbetsgivare.

Men någon flytt från landsbygden utanför Alvesta till Älmhult lär det inte bli. Hon räknar med att pendla.

- Än så länge i alla fall.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons