Annons
Nyheter

Fastighets-vd misstänks för ekobrott

En gång tilltänkt S-ledare – nu sitter fastighetskungen Ilija Batljan anhållen.
Misstankarna rör brott mot marknadsmissbrukslagen.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2020
Ilija Batljan. Arkivbild.
Ilija Batljan. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ilija Batljan, 52, är vd och grundare av fastighetsföretaget Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Han har på bara några år byggt upp sitt miljardimperium efter en lång karriär inom socialdemokratin. Han var Nynäshamns starke man, senare landstingspolitiker och när S skulle välja partiledare efter Mona Sahlin nämndes hans namn på flera håll.

Beskedet om att han anhållits av Ekobrottsmyndigheten slog ner som en bomb på tisdagseftermiddagen. Det kom först i ett pressmeddelande från bolaget och bekräftades senare av myndigheten, som i övrigt är mycket förtegen.

Annons

Vad det är för typ av brott vill Ekobrottsmyndigheten inte gå in på, inte heller om någon häktningsframställan planeras, men senast på fredag måste en sådan lämnas in till tingsrätten.

Förutom insiderbrott kan brottsrubriceringen bland annat innebära olagligt röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation.

Flera misstänkta

Ytterligare fem personer förutom Batljan är misstänkta i utredningen, skriver Dagens industri. Enligt tidningen är minst fyra av de inblandade misstänkta för insiderbrott eller grovt insiderbrott.

Inte heller Finansinspektionen (FI) eller Stockholmsbörsen vill säga någonting om misstankarna eller varifrån uppgifterna kommer. En vanlig väg är att börsen upptäcker misstänkta olagliga affärer, som anmäls till FI som vid brottsmisstankar skickar vidare till åklagare.

SBB:s finanschef Rosel Ragnarsson vill dock inte uttala sig när TT talar med henne:

– Jag vet ungefär det som gått ut i pressmeddelandet just nu, säger hon.

TT: Har du varit i kontakt med honom?

– Nej, det har jag inte varit.

TT: Vad gör ni från företagets sida?

– Vi har ingen mer information att ge ut, utan bolaget rullar på som vanligt naturligtvis.

Annons

I pressmeddelandet skriver bolaget att vice vd:n Krister Karlsson under Batljans frånvaro kommer att agera som tillförordnad vd.

I blåsväder förut

Det är inte första gången som 52-årige Ilija Batljan hamnat i blåsväder. 2011 gav han sig in i fastighetsvärlden för att bli chef i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem.

I december 2015 fick dock Batljan sparken som vice vd för Rikshem efter att det avslöjats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen.

I april 2016 bildade Batljan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB efter att skjutit in 20 miljoner kronor i eget kapital och lånat uppemot 300 miljoner kronor, enligt en intervju med Dagens industri.

– Jag tog en enorm risk. Men jag har suttit i en källare i Bosnien med min fru och dotter och funderat på om nästa flygbomb ska träffa mitt hus eller grannens. Så jag har kanske en lite annan syn på risk än en del andra, sade Batljan i intervjun.

Vuxit sig stort

Bolaget har vuxit sig stort och har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.

SBB:s aktie har under det senaste året stigit kraftigt, men tisdagens besked innebar en tvärnit. Aktien dök först över 40 procent men återhämtade sig och hade backat cirka 18 procent en halvtimme före Stockholmsbörsens stängning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons