GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Indien höjer styrräntan till 5,4 procent

Ekonomi • Publicerad 5 augusti 2022
Indiens centralbank höjer styrräntan med 50 punkter. Arkivbild.
Indiens centralbank höjer styrräntan med 50 punkter. Arkivbild.Foto: Made Nagi

Under fredagen höjde den indiska centralbanken landets styrränta för tredje gången i rad. Den nya nivån är 5,4 procent, rapporterar Financial Times.

Höjningen är med 50 punkter, och görs för att "försäkra att inflationen håller sig inom målet, och samtidigt underlätta för tillväxt". Landets inflationsmål är 4 procent.

Indien, som är Asiens tredje största ekonomi efter Kina och Japan, har påverkats kraftigt av ökade priser på importer av olja, livsmedel och råvaror.

"De geopolitiska kriserna ger en stor osäkerhet kring inflationsbanan", skriver centralbanken i ett uttalande.

Inflationen under juni var 7 procent. För helåret 2021 var inflationen 5 procent.

Centralbankens prognos om en BNP-tillväxt på drygt 7 procent i år lämnades oförändrad.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.