Annons
Nyheter

Indien nekar till mord på exilledare

Kanada • Publicerad 19 september 2023
Premiärminister Justin Trudeau mötte nyligen sin indiske motsvarighet Narendra Modi under G20-mötet i New Delhi. Arkivbild.
Premiärminister Justin Trudeau mötte nyligen sin indiske motsvarighet Narendra Modi under G20-mötet i New Delhi. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Indien nekar till anklagelserna från den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau om att landet skulle vara inblandat i mordet på en sikhisk ledare, som i somras sköts ihjäl i en förort i Vancouver.

New Delhi kallar anklagelserna för "absurda". Det uppger landets utrikesminister i ett uttalande.

Annons

Som svar på anklagelserna meddelar Indien på tisdagen att man även utvisar en kanadensisk diplomat från landet.

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau säger att han tog upp frågan kring mordet på Hardeep Singh Nijjar under ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi förra veckan, med en önskan att klargöra saken.

Enligt Trudeau utreder Kanada "trovärdiga" uppgifter om att indiska agenter haft en roll när Singh Nijar ledaren sköts till döds i juni utanför ett sikhiskt tempel stadsdelen Surrey i Vancouver. Den sikhiska ledaren levde sedan en tid i exil i landet.

I samband med de nya uppgifterna har även Kanada utvisat en indisk diplomat. Landet bröt nyligen också förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons