Annons
Nyheter

Indien: Över 50 döda i etnisk konflikt

Över 50 personer har dött i sammandrabbningar mellan etniska grupper i den indiska delstaten Manipur, enligt lokala myndigheter.
Indien • Publicerad 6 maj 2023
Soldater i staden Ukhrul i delstaten Manipur. Arkivbild.Foto: Yirmiyan Arthur/AP/TT

Tusentals soldater har skickats till Manipur sedan en protestmarsch anordnad av en etnisk grupp på onsdagen urartade i våldsamheter.

Protesterna riktar sig mot delstatens största folkgrupp Meitei, som krävt att bli erkända under en lag som ger registrerade etniska grupper rätt till en viss kvot av statliga tjänster och utbildningsplatser. Lagen syftar till att komma till rätta med strukturell ojämlikhet och diskriminering.

Annons

Myndigheterna uppges ha blockerat internetåtkomsten och utfärdat order om att skjuta vid "extrema fall" i ett försök att begränsa oroligheterna.

Under fredagen utbröt nya våldsamheter och enligt polisen är situationen fortsatt spänd. Olika bårhus har uppgett att sammanlagt över 50 människor har dödats i sammandrabbningarna, enligt nyhetsbyrån Press Trust of India.

Polisen uppger att säkerhetsstyrkor håller på att få kontroll på situationen.

Manipur ligger i nordöstra Indien, i ett avlägset område som binds samman med resten av landet genom en smal landkorridor. Delstaten har i årtionden drabbats av återkommande oroligheter mellan etniska och separatistiska grupper.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons