Annons
Nyheter

Indier tvingas använda corona-app

Alla indiska anställda måste ladda ned den statliga smittspårningsappen Aarogya Setu, meddelar jättelandets regering.
Indien • Publicerad 2 maj 2020
Nedladdning av en statlig smittspårningsapp blir obligatorisk för samtliga Indiens anställda. På bilden köar munkar till en matutdelning i Dharmsala, norra Indien, den 28 april.
Nedladdning av en statlig smittspårningsapp blir obligatorisk för samtliga Indiens anställda. På bilden köar munkar till en matutdelning i Dharmsala, norra Indien, den 28 april.Foto: Ashwini Bhatia/AP/TT

I början av april lanserade Indiens regering smittspårningsappen Aarogya Setu, som hittills laddats ned omkring 50 miljoner gånger.

När jättelandet nu börjar släppa på restriktionerna i områden med låga infektionstal meddelas att den tidigare rekommendationen att nyttja appen blir ett bindande krav.

Annons

"Att använda Aarogya Setu blir obligatoriskt för alla anställda, både i privat och offentlig sektor", meddelade inrikesdepartementet i en bulletin på fredagen.

Ansvaret för att kontrollera app-obligatoriet kommer enligt departementet att ligga på arbetsgivarna.

Appen använder både gps och blåtand för att spåra smitta och varnar användaren om hen kommit i kontakt med någon som senare bekräftas bära på viruset. Men beskedet om dess obligatoriska status väcker oro kring den personliga integriteten.

– En sådan åtgärd borde åtföljas av en skräddarsydd lag som ger starkt dataskydd och som granskas av ett oberoende organ, säger Udbhav Tiwari, rådgivare till it-företaget Mozilla.

Myndigheterna har svarat att all datainsamling är anonymiserad, och motiverat beslutet med att appen behöver finnas på 40 procent av Indiens 500 miljoner mobiltelefoner för att ge tillförlitlig information.

Indien har rapporterat drygt 37 000 bekräftade smittofall och strax över 1 200 dödsfall. De omfattande restriktioner för landets 1,3 miljarder invånare som infördes den 25 mars skulle egentligen hävas den 3 maj. Men i områden med stor smittspridning förlängs restriktionerna till mitten av maj, meddelade premiärminister Narendra Modi på fredagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons