Annons
Nyheter

Över 1 000 miljarder upp i rök i Adanis kris

Jättebolaget Adani skakar. Det indiska affärsimperiet drog hastigt tillbaka sin nyemission sedan över 1 000 miljarder kronor i aktievärde gått upp i rök i samband med bedrägerianklagelser. Flera andra bolag i konglomeratet omfattas av raset.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2023
Adaniskrapan i Ahmedabad.Foto: Ajit Solanki/AP/TT

– När marknaden stabiliserar sig så kommer vi att se över vår kapitalmarknadsstrategi, säger miljardären och grundaren Gautam Adani i ett videomeddelande till investerarna, enligt Bloomberg.

Uttalandet kommer sedan Adani Enterprises hastigt dragit tillbaka sin nyemission på motsvarande 26 miljarder kronor. Då hade redan aktiekursen rasat så pass att den låg under de nivåer som investerarna erbjudits i emissionen, rapporterar The New York Times.

Annons

Raset kommer till följd av en rapport från amerikanska investeringsbolaget Hindenburg Research som förra veckan anklagade Adani Enterprises för att ligga bakom "det största bedrägeriet i företagshistorien" genom bland annat kursmanipulering och skalbolag i skatteparadis.

Satsar på nedgångar

Hindenburg är ett investeringsbolag som satsat på att blanka aktier, det vill säga att bolaget tjänar pengar på att aktievärdet går ned. Hindenburg har enligt The New York Times riktat in sig på bolag som man misstänker för bedrägerier. Bland tidigare måltavlor finns ellastbilsbolaget Nikola – bolagets aktie kollapsade, vd:n Trevor Milton avgick och dömdes för bedrägeri.

Gautam Adani har avfärdat rapporten och kallat den en attack på hela Indien.

Men investerarna har dragit öronen åt sig, och aktien har rasat dag efter dag. Kreditgivare som Citigroup och Credit Suisse har slutat att acceptera Adanitillgångar som säkerhet.

Torsdagen var inget undantag, då Adani Enterprises föll ytterligare tio procent. Det ledde till att aktien handelsstoppades på Bombaybörsen, vilket även drabbade fem andra bolag i koncernen – Adani Green Energy, Adani Ports, Adani Total Gas och Adani Transmission.

"Stark grund"

Härdsmältan har också skickat Gautam Adani ut ur topp tio-listan bland världens rikaste personer. Trots raset avfärdar han problemen.

– Grunden för vårt bolag är stark. Vår balansräkning är välmående och tillgångarna robusta. Våra ebitda-nivåer (rörelseresultat före räntor, skatter och avskrivningar) och kassaflöden har varit väldigt starka och vi har en oklanderlig historik av att uppfylla våra skuldförpliktelser, säger han enligt Bloomberg.

Gautam Adani, 60, hoppade av skolan som 16-åring för att flytta till Bombay och börja jobba som diamanthandlare. Han blev så småningom en av världens rikaste personer, vars företag har tiotusentals anställda. Han har från grunden byggt sitt företagsimperium som äger hamnar, kolgruvor, livsmedelsföretag, medier och flygplatser och sysslar även med järnmalm, solkraft och infrastruktur.

Adani har anklagats för att ha gynnats av sina nära band till premiärminister Narendra Modi, något han själv har nekat till.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons