Annons
Nyheter

Tvärnit i eurozonens industrikonjunktur

Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Många fabriker har stått stilla under coronapandemin och aktiviteten inom industrin har bromsat in kraftigt i eurozonen. Arkivbild.
Många fabriker har stått stilla under coronapandemin och aktiviteten inom industrin har bromsat in kraftigt i eurozonen. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP

Coronaviruspandemin har lett till en kraftig inbromsning i den europeiska tillverkningsindustrin. I vissa länder har myndigheternas restriktioner lett till att fabriker tvingats stänga helt och på andra håll har exempelvis problem med brutna leveranskedjor dragit ner på aktiviteten. Samtidigt sjunker efterfrågan då människor stannar hemma för att minska smittspridningen och inte konsumerar som vanligt.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) för hela eurozonen föll till 33,4 i april från 44,5 i mars, enligt IHS Markit. April-siffran är den lägsta noteringen sedan undersökningen började göras 1997.

Annons

I eurozonens största ekonomi Tyskland föll inköpschefsindex för industrin till 34,5 i april – den lägsta nivån sedan 2009 – från 45,4 i mars.

I Frankrike sjönk PMI till 31,5 i april från 43,2 i mars. Aprilsiffran är den lägsta sedan mätningarna började.

I Italien föll PMI till rekordlåga 31,1 i april, från 40,3 månaden före.

Ett index på 50 anses betyda tillväxt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons