Annons
Nyheter
Sonen till en av Sveriges mest kända industriledare ska enligt en dom i Växjö tingsrätt böta 2000 kronor efter att i mars 2002 ha kört i minst 160 kilometer i timmen på riksväg 30 några mil norr om Växjö.
- Jag har tidigare varit utsatt för kidnappningshot och upplevde att bilen efter var ute efter mig, säger mannen.
Nyheter • Publicerad 27 april 2004

Den bil som tog upp jakten på riksväg 30 var i själva verket en civil polisbil. När industriledarens son körde om polisbilen i hög hastighet och även efter omkörningen fortsatte att hålla en hög hastighet bestämde sig poliserna för att rapportera föraren.

Höll 160 kilometer i timmen

Annons

De försökte komma ifatt bilen, som då ökade hastigheten.

Under en sträcka av tre kilometer höll polisbilen, enligt vittnesmål från en av poliserna i tingsrätten, en hastighet på 160 kilometer i timmen. Trots den höga hastigheten ökade avståndet till bilen framför under hela sträckan.

Den dömde mannen erkänner omständigheterna men förnekar brott och hävdar att Växjö tingsrätts domskäl är extremt godtyckliga.

- Poliserna berättade för mig att de var på väg hem efter att ha varit på mordspaning under hela dagen. Eftersom incidenten inträffade vid 19.30-tiden borde poliserna vid den tidpunkten ha varit trötta och därmed också haft svårt att beräkna min verkliga hastighet, säger mannen.

Han uppfattade aldrig att den jagande bilen var en polisbil.

Fick rätt på en punkt

- Det var först när jag hade svängt in och stod stilla på en parkeringsficka och den efterföljande bilen parkerade bakom som jag insåg att det var polisen, säger mannen

På en punkt har Växjö tingsrätt gett honom rätt.

Eftersom åklagaren, enligt den dömde mannen, hade missat att ta del av en skriftlig inlaga kunde aldrig den första huvudförhandlingen, utsatt till den 20 mars 2003, genomföras.

Därför krävde mannen ersättning för förlorad arbetsförtjänst och resekostnader både för den icke genomförda och den nu genomförda huvudförhandlingen.

Annons

Får reseersättning

Tingsrätten anser att mannen ska få ersättning för reskostnaderna avseende den första rättegången med 1 904 kronor. Däremot får han ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons